Министър Ненчев:Преминаваме към пряко договаряне на доставката на двигатели за МиГ-29

Спазени са всички изисквания на Закона за обществените поръчки

 „Поради заявените намерения от страна на Военновъздушните сили за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка на 10 броя двигатели за МиГ-29, Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участника в процедурата за доставка на двигателите“. Това заяви днес, 5 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев на брифинг за журналисти по повод на обществената поръчка за доставка на  нови или ремонтирани двигатели за МиГ-29. Той разясни, че са спазени всички изисквания на Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата. „С цел постигане на по-добри условия преминаваме към процедура на договаряне без публикуване на обявление съгласно чл. 164, ал. 1, т. 4 от ЗОП“, разясни министърът на отбраната и допълни, че  ще се премине към договаряне с този участник в обявената обществена поръчка, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията на Възложителя. „Нашето желание винаги е било конкурсите и процедурите по осигуряване на доставките, гарантиращи отбранителните способности на въоръжените сили, да бъдат публични и прозрачни. Това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости, двигателите да бъдат доставени своевременно на Военновъздушните сили“, заяви той.

 Министър Ненчев отбеляза, че от самото начало на мандата  категорично е поел ангажимент да бъдат обезпечени всички нужди на Военновъздушните сили, свързани с летателната годност на самолетите МиГ-29. 

 Той разясни хода на публично обявената процедурата по доставката на двигателите за МиГ-29, като отбеляза, че в нея са участвали три фирми, от които една е допусната за предоставяне на оферта. „Преминаваме към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия, както по отношения на цената, така и по отношение на сроковете“, поясни министър Ненчев.

 „Нямаме безпокойство относно това дали бихме могли сами да продължим да изпълняваме мисията по охрана на въздушното ни пространство. Това бихме могли да го правим успешно в рамките на следващите няколко месеца“, заяви министърът на отбраната. Той информира журналистите за броя на МиГ-29 от състава на ВВС, които са в летателна годност, като отбеляза, че до април два от тях ще изчерпят ресурса си. „Поради тази причина ние се опитваме да договорим по-добри условия по отношение на сроковете, за да получим двигатели, с които да осигурим възможността пилотите да имат необходимия нальот“, разясни той.

 В отговор на журналистически въпроси министър Ненчев отбеляза, че  усилията  по прякото договаряне ще бъдат  насочени към подписване на договор за доставка още в рамките на тази година, за да се отговори на нуждите на Военновъздушните сили.  „Ще се стремим да получим най-добра цена срещу най-добро качество при спазване на изискванията на закона“, посочи той.