Тъжна вест почерни цяла Словакия

Почина първият президент на държавата

Първият президент на Словашката република Михал Ковач (1993-1998) почина в Братислава. „Причината за смъртта е спиране на сърцето“, съобщи националното радио, пише БГНЕС.

„Михал Ковач, който ще остане в историята като първият президент на Словакия, боледуваше от дълго време от Паркинсон. Той почина на 87-годишна възраст“, уточни радиото.

В петък бившият президент беше приет в отделението за интензивна терапия на МВР-болницата в Братислава. Неговото състояние беше тежко. Лекарите го поставиха в състояние на изкуствена кома и включиха на изкуствено дишане.

Михал Ковач е роден на 5 август 1930 година в Източна Словакия, която тогава е част от Чехословакия. След „кадифената“ революция от 1989 година той беше назначен за министър на финансите на Словакия, а от юни 1992 година за председател на федералния парламент на Чехословакия.

Половин година по-късно, след като двете страни – Чехия и Словакия – решиха да се разделят по мирен начин и да станат две отделни суверенни републики, Ковач беше избран за словашки президент.