Б. Лукарски: Основният ни опонент е кандидатът на БСП

Реформаторският блок няма да прави черен пиар, увери министър Лукарски

Основният опонент на кандидат-президента на Реформаторския блок – Трайчо Трайков, е кандидатът на БСП ген. Румен Радев. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице“ по bTV.

"Има нападки, но не мисля, че са толкова крайни. По-скоро се създава психоза, че основните опоненти са ГЕРБ и Реформаторския блок. Това не е така. Апелирам към колегите да се съсредоточим към основния опонент – Румен Радев", каза Б.Лукарски.

Министърът добави, че РБ няма да прави черен пиар. Запитан дали според него кабинетът може да падне, предвид подготвяния вот на недоверие, министър Лукарски отговори, че няма такова предчувствие, но работа на опозицията е да се организира и да иска вотове, доколкото те са обосновани е друг въпрос.

"Нормално е опозицията, ако си мисли, че няма да се представи добре, да се опитва отсега да предизвика трусове в правителството", добави той.

Божидар Лукарски обясни още, че той и СДС не са били срещу Трайчо Трайков, а за Гроздан Караджов. Още повече, че електронното допитване сред симпатизантите на партията е показало предпочитания за Караджов. Сега обаче „ние заставаме твърдо зад нашата двойка“, обобщи той.

СДС е партия с дълга история и когато мненията ни не съвпадат, се съобразяваме, а не цепим нови десни проекти, посочи министърът. Той добави: „Продължавам да смятам, че това (Трайков, бел. ред.) е най-добрият кандидат“.

Запитан дали президентската кампания и резултатите от нея ще заздравят отношенията в Реформаторския блок, Лукарски отговори, че изводите ще се правят след вота – „Какво ще се случи после, ще мислим после“.

Министърът на икономиката коментира още заявката за нов десен проект на лидера на ДСБ Радан Кънев, като каза, че за него се чува от година, но „нищо не сме видели“, освен това досега е имало много отлюспени проекти, които обаче не са просъществували.

Лукарски коментира и работата си като министър на икономиката. Отчет на това, което съм свършил, дава най-добре НСИ и Европейската банка, която повишава кредитния рейтинг на България.