Може да проследите на живо гласуването в ООН за генерален секретар

Днес резултатите от гласуването за първи път ще покажат нагласите на петте държави, постоянни членки на Съвета за сигурност -Великобритания, Франция, Русия, Китай и Съединените щати, които имат право на вето

Решаващо гласуване в ООН за генерален секретар. Кандидатите са десет. Две българки участват в шестото поредно неофициално гласуване в Съвета за сигурност. Това са новия официален кандидат на страната ни Кристалина Георгиева, която бе изслушана в понеделник от Общото събрание и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която реши да остане в надпреварата.

Днес резултатите от гласуването за първи път ще покажат нагласите на петте държави, постоянни членки на Съвета за сигурност -Великобритания, Франция, Русия, Китай и Съединените щати, които имат право на вето. Дипломатите от тези страни ще посочат своята оценка "окуражавам", "не окуражавам" и "без мнение" на розови бюлетини и така ще стане ясно дали смятат в бъдеще да блокират определен кандидат. Във всички пет предишни гласувания на първо място беше бившият португалски премиер Антонио Гутериш.

Тук може да проследите на живо дебатите и гласуването на Съвета за сигурност на ООН.