Днес е 5 октомври - Международният ден на Учителя

Общество

05-10-2016, 11:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес отбелязваме международния ден на учителя

Честит празник, скъпи Учителю! Благодарим!

В живота на всеки от нас има един човек, който е запалил у него факела на знанието. Ние сме това, което сме, благодарение на този човек – на Учителя. Човекът, чието име произнасяме с преклонение и на когото казваме „благодаря“ за предадените уроци – и за знанието, и за живота.

Днес е 5 октомври - Международният ден на Учителя. Ден, в който отново благодарим и се прекланяме пред отдадеността към тази професия. По повод празника, ПП ГЕРБ се обърна към българските учители с декларация:

Превръщането на образованието в национален приоритет е водеща политика на парламентарната група на политическа партия ГЕРБ. Следвайки целта за подкрепа, признателност и уважение към труда на Учителя защитихме 223 млн. повече в бюджет 2017 г. за българското образование. Тези средства са следствие от последователна политика и приетия закон за предучилищното и училищното образование, за който ГЕРБ е основният двигател в последните 5 години. От тях 100 млн. лв. са за увеличаване на учителските възнаграждения, 6 млн. лв. за ресурсните учители, 1 млн. лв. за транспорт на учениците над 16 г., 2,5 млн. лв. за закупуването и поддръжката на ученически автобуси, 3 млн. за защитени детски градини. Още 50 млн. лева всяка година се инвестират в учителите и чрез оперативните програми.

Увеличавайки средствата за образование още в първата година от приемане на новия закон, ние ясно показваме, че образованието е реален национален приоритет и че парите следват реформата за качествено образование.
С новия закон за предучилищното и училищното образование, както и с увеличеното финансиране, започваме да решаваме задачата за преодоляване на социално-икономическите различия, трупани десетилетия. Всички сме наясно, че с инвестиции и в учителите се постига новата философия в образованието.

обединява добрите практики, които са реализирани от учителите в различни детски градини и училища в цялата страна. Учителят има гарантираното право и свобода да решава как да управлява своята класна стая, да избира най-добрите методи на преподаване, най-подходящите уроци, най-съвременните практики. По този начин ние ясно показваме, че вярваме и подкрепяме способностите и професионализма на учителя.
Ние в ПГ на ПП ГЕРБ гарантираме, че чрез закона всеки учител ще развива своята кариера според резултатите и приноса му, а не според възрастта му. И това е реално обвързано със социалния му статус. Вече въведохме и 10-те заплати при пенсиониране. За първи път се подкрепят иновативните учители, чиито отлични практики се превръщат в национални.
Ние в ПГ на ПП ГЕРБ сме убедени, че всички тези мерки реално утвърждават високия обществен статус на учителската професия.

Продължаваме да работим за връщане на достойнството и престижа на учителската професия. Защото един обществен договор никога не е нарушаван – този с Учителя.

Честит празник, скъпи Учителю! Благодарим!