Борисов: Ще дадем допълнително 223 млн. лв. за образование (видео)

Основната разлика с предишното правителство е, че сега си позволяваме това решение, защото тази година сме събрали с милиард и 600 милиона повече

За следващата година можем да дадем допълнително 223 млн. лв. за образование, обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и  с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. В нея участва министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Комисията по образованието и науката в НС Милена Дамянова.
Бюджетът е в доста напреднала фаза, направихме разчети с финансовия министър и преценихме, че след като образованието е наш основен приоритет и са поети ангажименти, можем за следващата година да дадем допълнително 223 млн. лв. за образование, посочи Борисов. „Стигнахме до това решение и в следствие на новоприетия Закон за средното образование. В България се приемат много закони, но не винаги са обезпечени. Основната разлика с предишното правителство е, че сега си позволяваме това решение, защото тази година сме събрали с милиард и 600 милиона повече благодарение на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Затова можем с обезпечени пари в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават”, коментира министър-председателят. Той уточни, че предстои вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, заедно със синдикатите и училищата, да разпределят и да подготвят тези средства да стигнат до всяко българско дете.
Янка Такева посочи, че Синдикатът на българските учители е поискал обезпечаване на всички нови дейности, които влизат в сила от 1 август – транспортът на учениците, за който са осигурени 12 млн. лв., за поддръжката на училищните автобуси и купуване на нови– 2,6 млн. лв., за ресурсни учители – 6 млн. лв. Средствата ще бъдат използване и за обезпечение на колективния трудов договор с 12 млн. лв. Отпуснати са и 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията при пенсиониране на учителите и училищния персонал.
126 млн. лв. са осигурени за увеличение на работните заплати на учители. От тях 100 млн. лв. са за учителските заплати, и 26 млн. лв. за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари, изтъкна договореното Янка Такева. Средствата ще бъдат разпределени по длъжностни степени в образователната система, както за техническия и помощния персонал. „Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде за увеличаването на минималната начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите. По наши изчисления, които направихме, средното увеличение ще бъде 10%“, каза Такева, като уточни, че увеличението трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 г. „Особено ми е приятно да ви съобщя, че Законът за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила, вече е финансово обезпечен“, посочи тя пред журналисти в МС.
На фона на тежката ситуация в държавата и разплащанията през последните месеци, които стават все по-огромни, си даваме сметка, че неколкостотин милиона повече са изключително важни за сектор „Образование”, който ще гарантира прилагането на реформата, заложена в новия закон“, заяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров, който благодари за реакцията.


С финансовия министър преценихме, че като основен приоритет, като поети ангажименти, а и с новия Закон за средното образование можем за следващата година да отпуснем 223 млн. лв. допълнително в сферата на образованието. Позволяваме си го, защото тази година сме събрали с 1,6 млрд. лв. повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата. Затова може с обезпечени пари в бюджета, което е голямата разлика с предишни правителства, да осигурим това, което българските учители и образование, както и науката – заслужават. Надявам се министърът на образованието и учителските синдикати да разпределят сега средствата така, че положителният ефект да достигне до максимален брой деца.

Публикувахте от Бойко Борисов в 4 октомври 2016 г.