Министър Ненчев: Убеден съм, че европейските лидери ще намерят общо решение за Афганистан

В последните месеци като цяло има голям проблем с афганистанските бежанци и се търси решението му

Убеден съм, че европейските лидери ще намерят общо решение за Афганистан. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след откриването на Международната конференция на тема „Адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността“ днес, 4 октомври. България изпълнява всичките си ангажименти по отношение на запазването на мира и сигурността в Афганистан. В последните месеци обаче като цяло има голям проблем с афганистанските бежанци и се търси решението му, посочи той. „Убеден съм, че ще се намери общо решение и Европейският съюз ще поиска подписване на споразумение за реадмисия“, посочи министър Ненчев.

По думите му, ако се изтеглят силите за сигурност от Афганистан, това ще означава разпад на държавата, след което бежанският натиск ще бъде увеличен многократно. Той подчерта, че разбира тревогите на министър-председателя Бойко Борисов в тази връзка. Темата ще бъде обсъждана и в Брюксел днес и утре, където се провежда конференция за Афганистан, с участието на представители на държавите-членки на Европейския съюз, правителството на Афганистан, международни организации и агенции.

В лекцията си на откриването на конференцията министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че Срещата на Върха във Варшава е  потвърдила ангажираността на НАТО и партньорите от мисия „Решителна подкрепа“ към дългосрочната стабилност и сигурност на Афганистан. „Мисията ще бъде продължена и след 2016 г. чрез гъвкав, регионален модел за провеждане на тренировки, обучение и подкрепа на афганистанските институции и сили за сигурност“, заяви още министърът на отбраната.