Цветанов: Средата за сигурност в България дава добри перспективи за бизнеса

Либерализацията на визовия режим също създава определени моментни сътресения в средата за сигурност в ЕС

Интеграционните процеси за силна и обединена Европа ни отдалечиха от проблемите в Близкия Изток. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на дискусионния форум „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България. „В голямата си част Европейският съюз не беше готов за тези предизвикателства - тук мога да кажа спокойно за Арабската пролет, където започнаха първите процеси. Казвам това, защото то рефлектира върху променящата се среда за сигурност в целия ЕС”, посочи Цветанов. По думите му, либерализацията на визовия режим също създава определени моментни сътресения в средата за сигурност в ЕС. „Не са малко държавите, които бяха много резервирани за тази визова либерализация, която беше направена за държавите от Западните Балкани. В държави като Австрия и Германия, където този поток се насочи при тази възможност да пътуват свободно, мигрантите се настаниха трайно, за да търсят своята перспектива, но същевременно в тази част се пренесоха и голяма част криминални структури, които нарушиха средата за сигурност. Това създаде песимизъм за всички онези, които трябва да бъдат приети в ЕС”, подчерта Цветанов.
„Европа полага максимални усилия, за да участва активно в решаването на проблемите в Близкия изток, но към настоящия момент тя може да участва преди всичко финансово, за да може да задоволи дадените изисквания за запазване на тези бежански центрове, в близост до зоните за конфликт. Знаете, че в момента в Турция има около три милиона бежанци. Ако те тръгнат към Европа, това ще бъде невероятна заплаха за средата за сигурност, защото Европа не е готова да приеме повече от това, което приемаше до сега”, заяви Цветанов. По думите му, трябва да има някакъв квотен принцип. „Смятам, че това вече ще бъде заложено и в политиката на Германия, която знаете, че само до миналата година беше със широко отворени врати, но тези над 1 млн. бежанци създадоха сериозно напрежение във вътрешно-политическо отношение”, допълни той. Според него в момента трябва да бъдат внимателно анализирани последиците от Арабската пролет. „Тя даде първият сигнал, че Европа не е готова за това, което се случва”, подчерта Цветанов
Според зам.-председателя на ГЕРБ сигурността в страната ни привлича повече туристи от чужбина. “Статистиката на Министерство на туризма показва, че показателите в тази посока днес са най-добрите от години насам“, каза Цветанов. Той подчерта значението на европейската солидарност, която получава България след влизането ни в Европейски съюз. „Бизнесът реализира проекти, министерствата и местната власт също. Създава се среда за бизнес и чрез подобряването на инфраструктурата. За да бъде устойчив и дългосрочен този процес, е необходимо да бъде засилвана постоянно сигурността.  Сигурност и развитие на бизнеса –това е златната комбинация за просперитет на страната“, категоричен бе Цветан Цветанов.
Той посочи, че години наред България е имала дефицити в нормативната уредба в сектор „Сигурност“. „Пакетът законодателни промени в сферата на сигурността вече е факт. Регламентирахме нормативната уредба на ДАНС, Агенция „Разузнаване“ и МВР – където предстои окончателното им приемане. Така даваме устойчивост в сектора“, обясни той.
Цветанов определи Шенген като една от основните дискусионни теми в момента. „През 2011-2012 година България изпълни всички ангажименти за покриването на стандартите за присъединяване към Шенген. Това бе доказано и от всички експертни оценки, но заради Арабската пролет и мигрантските процеси се стигна до нуждата от политическо решение. Нещо, което никога досега не се е налагало. В много други страни има по-големи дефицити, отколкото има в България“, обясни председателят на вътрешната комисия в парламента. По думите му, е необходимо всяка страна-членка на ЕС да изпълнява ангажиментите си спрямо всички европейски директиви.
„Трябва да се запази и усъвършенства двустепенният контрол – първото ниво е външната граница на ЕС и охраната й. Тези 160 милиона евро, които получи страната ни, благодарение на усилията на премиера Бойко Борисов, показват, че Европейския съюз осъзнава нуждата от подкрепа на страните, които са външни граници на Съюза. Тези пари са само за укрепване на външната граница на ЕС“, категоричен бе Цветан Цветанов. По думите му, второто ниво на контрол е усъвършенстването и въвеждането  на интелигентните системи за сигурност.
Зам.-председателят на ГЕРБ заяви още, че в момента средата за сигурност в  България позволява да има добри перспективи за бизнеса. „Най-важното е действително да можем да изпълним ангажимента си за ограничаване на бежанския поток, който може да промени рязко средата за сигурност. Популисткото говорене не дава решение, а предизвиква политическа нестабилност, която не е полезна нито за сигурността в страната, нито за развитието на бизнеса“, подчерта Цветан Цветанов.