Цачева: Правната сигурност е еднакво важна за бизнеса и за устойчивостта на политическата среда

Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент по време на откриването на дискусионния форум „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”

Приоритет за работата на 43-тото Народно събрание е подобряването на бизнес средата, развитие на конкурентоспособността и подобряване на публичната регулация. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на откриването на дискусионния форум „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България.

"Трябва да търсим начините за преодоляване на съвременните предизвикателства в световен мащаб, за да постигнем сигурност и устойчивост на бизнеса и политиката. За мен най-важно е да бъде осигурена всекидневната сигурност на отделния гражданин, който трябва да има гарантирана от държавните институции сигурност за живота си, за собствеността си, за качеството на своя живот и предвидимост в инвестициите”, подчерта Цачева. По думите ѝ, българският парламент винаги е откликвал на тези потребности, в съответствие с целите на правителствената програма. „38% от общият брой на законодателните актове, приети в 43-то Народно събрание, са пряко или косвено насочени към решаване на проблеми на бизнеса в България”, обясни Цецка Цачева. Тя подчерта, че този дял е повече от два пъти по-висок от законодателните инициативи, насочени към държавната администрация.

Цецка Цачева обясни, че парламентът е направил още една решителна стъпка към повишаване на предвидимостта и устойчивостта на законодателството, приемайки промени в Закона за нормативните актове. Като важен момент Цачева отличи въвеждането на инструмента на обществените консултации като задължение за вносителите на законодателни инициативи. „Правната сигурност е еднакво важна както за бизнеса, така и за политическата среда“, заяви кандидатът на ГЕРБ за президент.

„Усилията ни са насочени към повишаване на устойчивостта на законодателния процес, към ограничаване на възможностите за нелегитимен натиск върху законодателния процес и разширяваме средата, в която законодателството може да получи своята гражданска подкрепа“, посочи Цецка Цачева. Според нея, чрез увеличаване устойчивостта на нормите става възможно по-близкото стигане до модела на динамична и развиваща се среда за сигурност, която е необходима в процеса на управление на кризи и конфликти.