Събраха 33 067 лв. за реставрация на Голямата базилика в Плиска

На благотворителна вечер по инициатива на народния представител от ГЕРБ Ралица Тодорова

„Над 270 съмишленици събра благотворителна вечер за реставрация на Голямата базилика в Плиска, на която бяха дарени 33 067 лв.“, съобщи народният представител от ГЕРБ Ралица Тодорова и допълни, че шуменската фирма „Алкомет“ ще дари 40 000 лв. от социалната си програма за 2017 година.

Специален гост на събитието бе проф. Божидар Димитров, който изрази своята благодарност към всички. "Надявам се, че с примера от Шумен, от където съм убеден, че стартира новото българско Възраждане, мисията по възвръщането на величието на Голямата базилика ще бъде успешно осъществена", заяви той.

От Благотворителния търг се събраха общо 12 120 лв. Най-скъпо  продаденият предмет бе именно иконата "Свети Тервел Цар Български", дарена от проф. Димитров и закупена от сем. Кипрови за 3 500 лв.

От предметите, дарени от популярни лица, най-скъпо бе продадено стъклено цвете от о. Мурано, дарено от актьора Владо Карамазов, което бе закупено от г-н Димитър Александров и подарено на неговата съпруга срещу сумата от 1 500 лв.

От поставената в залата урна за дарения, комисия в състав нотариусите Калоян Янакиев, Мариела Стаменова и Тонка Славова изброиха сумата от 13 347 лв. В нея влизат сумите от кувертите за вечерта, както и парите от директната продажба на дискове и книга, предоставени от Кичка Бодурова и картички от стария Шумен, предоставени от студио "Трима".

Към тези две суми бяха прибавени 600 лв., дарени по банкова сметка от Рока България, 3 000 лв., дарени от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и 4 000 лв., дарени от "Алкомет" АД.

Така общата сума достигна 33 067 лв. По време на търга г-н Младен Станев обяви, че заедно с проф. Овчаров даряват за реставрацията на Голямата базилика 500 кв.м бял мрамор.

На вечерята присъстваха лично олимпийският, световен и европейски шампион по вдигане на тежести, треньор на националния отбор на България - Иван Иванов и двукратния световен шампион по муай тай Християн Тотев, които поздравиха гостите и връчиха своите предмети на спечелилите ги в търга.