Рекордна сума за костюм на Батман и шлем от „Междузвездни войни“

Уникалните експонати бяха продадени на търг

Костюм на Батман , в който актьорът Крисчън Бейл се снима във филмите "Черният рицар" и "Черният рицар: Възраждане", бе продаден за 192 000 паунда, съобщава Bloomberg, купувачът е частен колекционер, чието име не се съобщава.

Мотоциклетът на човека прилеп - Betpod достигна цена от 312 хиляди, а костюмът на злодея Бейн от същия франчайз бе продаден за 96 хиляди лири стерлинги.

Шлем на TIE-пилот на изтребител от филма "Междузвездни войни: Епизод 4 Нова надежда" стигна 210 хиляди лири.

Продажбата организира британската компания Prop Store. Търгът й донесе общо повече от 1,5 милиона (както се и очакваше). В търгът са се включи активно 400 души от 27 страни.

Това са много пари, но колекционерите са готови да се разделят с 15 хиляди лири за да се сдобият със значките на ФБР агентите Фокс Мълдър и Дейна Скъли от сериала „Досиетата Х“. 

Според мениджърът на The Prop Store Стивън Лейн са продадени общо 500 предмета в търга за рекордната сума пари: "Успяхме да постигнем световен рекорд с някои от цените в търга, което е много вълнуващо за нас", каза той пред Bloomberg . "Активността повсеместно беше безпрецедентна." 

Според организаторите, повечето от куповачите са международни инвестиционни посредници и архивисти, работещи от името на частни колекционери. Повечето от тези уникални експонати ще се съхраняват зад стъкло и далеч от погледа на обществеността, казва Лейн.