Чрез либерализацията на енергийния пазар ще се регулират цените на услугата, както и качеството й

Това заяви министър Теменужка Петкова по време на форума на жени ГЕРБ в Разград

Най-важният приоритет пред нас е диверсификацията на доставките на енергийни носители, заяви министър Теменужка Петкова по време на форума на жени ГЕРБ в Разград.

„Това е така, защото цените са по-високи в условията на липса на конкуренция, но и поставя страната ни в зависимост от страната доставчик. България все още не е либерализирала енергийния си пазар. Тя е една от последните страни в Европейския съюз, която не е пристъпила към тази стъпка", обясни Петкова. Тя поясни, че този процес е трябвало да се случи през 2007 – 2008 година, тъй като чрез него пазарът ще има възможност да се саморегулира, на база търсенето и предлагането на услугата, но това не се е случило, защото на хората от които е зависело това им е липсвала определена доза смелост и професионализъм.

Министър Петкова опроверга тезата на политическите опоненти на ГЕРБ, които твърдят, че при пълна либерализация на пазара ще има ръст в цените с 40-50% на енергийните услуги. Петкова категорично заяви, че това не е така.

"Ето защо ние пристъпихме към сключване на договор със Световната банка, която разработва модел за пълна либерализация", обясни тя и добави, че в момента на база този модел се правят промени в Закона за енергетиката. По думите й, той трябва да е готов до края на месец ноември и да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, с цел да се пристъпи към пълна либерализация на пазара. "След приемането на енергийния закон, ползите за обществото ще бъдат положителни. В резултат ще се понижат цените на услугата, както и ще се подобри качеството й", заяви Петкова.