Нов законопроект от МП за детското правосъдие готов до месец

Досегашните методи на превъзпитание на деца в конфликт със закона не показва добри резултати, каза министър Захариева:

До края на месец октомври Министерството на правосъдието ще внесе нов законопроект за детското правосъдие, който предвижда закриване на интернатите и поправителните домове за малолетни и непълнолетни, каза в Пазарджик министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Новият законопроект отменя Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е от 50 години и е морално остарял.Досегашните методи на превъзпитание на деца в конфликт със закона не показва добри резултати, каза министър Захариева:

"Ще се трансформират в домове, в специални институции от семеен тип, в които ще работят специално обучени психолози, учители, социални работници. Убедена съм, че в резултат на общественото обсъждане, законът ще стане още по-добър и се надявам на неговата подкрепа в Нардното събрани".

На дискусия по повод националната седмица на осиновяването министър Екатерина Захариева съобщи, че промените в Семейния кодекс предвиждат премахване на възможността за прекратяване на осиновяването по желание на осиновителите. Само за последните три години има 21 такива случаи. Изключения ще се правят само в случаите, когато това е в интерес на детето.

Много ползотворен разговор се получи в Пазарджик на информационния ден за осиновяванията в града. Практиката в България ...

Публикувахте от Ekaterina Zaharieva в 1 октомври 2016 г.