Стотици потомци на тракийските бежанци почетоха "Ден на тракийската памет"

Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП участва в националното поклонение "Ден на тракийската памет" в с. Маджарово, област Хасково

Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП участва в националното поклонение "Ден на тракийската памет" в с. Маджарово, област Хасково
Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова участва в Националното поклонение „Ден на тракийската памет” в с.Маджарово, област Хасково, в събота 1 октомври 2016 г. и поднесе венец от името на делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент. „Трагичните събития от преди 103 години са белязали житейската съдба на много български семейства. Затова за мен е изключително важно да помним уроците на историята и да почитаме паметта на жертвите, “ заяви Паунова по време на обръщението съм към гостите на събитието.
Стотици потомци на тракийските бежанци се събраха пред Пантеона на загиналите, за да отбележат 103-ата годишнина от трагичните събития, когато край тогавашното село Ятаджик е пролята кръвта на хиляди българи от Беломорска Тракия. На поклонението присъстваха кметът на община Хасково, Добри Беливанов, кметът на община Харманли Мария Киркова, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, народни представители, председатели на тракийски дружества от цялата страна, представители на младежки тракийски дружества и признателни граждани.
Освен на Пантеона гостите поднесоха венци и цветя пред паметниците на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода. Организатори на поклонението са Съюз на тракийските дружества в България  и Община Маджарово.