Цветанов: Ще издигнем кандидат-президентска двойка, която може да носи отговорност

ГЕРБ ще издигне за президент и вицепрезидент двама достойни души

Партия ГЕРБ не търси кандидата си за президент в телефонен указател. ГЕРБ няма да издига неразпознавеами хора, които да бъдат използвани и после да бъдат изоставени. ГЕРБ ще издигне за президент и вицепрезидент двама достойни души, които в последните десет години са били част от реалната политика, която прави партията. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти в Разград. По думите му, когато един човек е доказал управленските си качества, имал е възможност да се докаже пред хората и те да го изберат, няма проблем да бъде представен пред обществото преди началото на кампанията. “БСП не могат да извадят никой от редиците си - на една столетна партия. Имат огромен кадрови дефицит, който искат да запълнят, скривайки се зад иницитивен комитет. Ние заставаме с лицата си и ще издигнем кандидат-президентска двойка, която може да носи отговорност. След избирането си, това ще бъдат президентът и вицепрезидентът на цяла България”, категоричен бе Цветанов.

Според него, силата на ГЕРБ е в политическата отговорност. “Валентин Василев, избран от ГЕРБ, е кмет на висчки жители на община Разград. Той е в диалог с депутатите от ПГ на ГЕРБ и с изпълнителната власт и прави политики за развитието на региона. Има добра синхронизация с кметове на Шумен, Силистра и Търговище. ГЕРБ създаде силен отбор, който застава с лицата си пред хората, носи отговорност и се отчита за реално свършената работа. Това е силата на ГЕРБ”, заяви Цветан Цветанов.

В отговор на журналистически въпрос, Цветанов заяви, че ГЕРБ застава не зад партийно оцветени, а зад хора, които са доказали, че могат да работят в интерес на гражданите и в интерес на държавата. “ГЕРБ има своята идентичност и цели, има своя профил – целим да запазим евроатлантическите ценности. Нашият кандидат за президент ще бъде за върховенството на закона, за стабилността, за сигурността”, обясни той.

Цветанов подчерта, че за ГЕРБ спечелването на изборите на е самоцел. “Победата на изборите ще гарантира продължаването на стабилното управление на правителството на Бойко Борисов. Държавата се движи в правилния път - имаме под 1%дефицит, 3% ръст в икономиката, туристически поток с най-добри показатели от години насам. Подобряваме инфраструктурата, създаваме модерно заемеделие, целим да усвоим парите от европейската солидарност на 100%, за да допринесат за развитието на регионите”, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ. Той заяви, че кметовете имат проблем с грешките, допуснати от “експеримента Орешарски”. “Новият финансов програмен период започна през януари 2014г. Два пъти беше връщано споразумението на Орешарски, което беше подписано чак през септември 2014 г. - при служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевенлеив. 2014 и 2015г. са нулеви за страната ни. Стартираха оперативните програми, внасят се проекти, но имаме две загубени години”, обясни Цветан Цветанов.
Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че обществото не се нуждае от популисткото говорене, каквото се наблюдава в другите партии. “С какво допринасят за по-доброто бъдеще на страната? Румен Радев щял да се бори със статуквото – видяхме какво е статуквото през 2013-2014 г.”, заяви Цветанов.

Той подчерта, че Орешарски е един зависим човек. “Идеята беше да бъде издигнат от     СДС през 2003 г. Беше министър в правителството на БСП, после премиер на БСП-ДПС-“Атака”, който нямаше лично мнение и не отстояваше позиция. Орешарски не може да взима собствени решения, ако го попитате - той не познава хората от Инициативния комитет, който го издига за президент. Те го въвличат в тази игра - някой да задоволява икономически или корпоративни интереси. Несериозно е бившият премиер Пламен Орешарски да бъде издигнат за президент”, категоричен бе Цветан Цветанов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ е най-важно да има реален политически дебат. По думите му, той ще се очертае основно между ГЕРБ и БСП. “Българските граждани трябва изберат – дали искат да продължим да вървим по пътя на устойчивото развитие и стабилност, или по пътя на политическата конфронтация. Патентът на управлението на БСП е тежки кризи, които не могат да бъдат компенсирани години наред”, заяви още Цветанов.