Общо девет са задържаните митничари на ГКПП "Капитан Андреево"

Крими

30-09-2016, 18:10

Снимка:

mfa.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арести на митничари на ГКПП Капитан Андреево

Издирват се още петима души, които след началото на акцията са успели да се скрият

Общо деветима са задържаните служители досега при спецакцията на граничен пункт "Капитан Андреево", съобщи говорителят на главния прокурор  Румяна Арнаудова. Издирват се още петима души, които след началото на акцията са успели да се скрият.

Четирима гранични полицаи и петима митнически служители са в ареста поне за 24 часа. В събота ще стане ясно за кои от тях прокуратурата ще иска постоянно задържане, обясни Арнаудова. От година спецкорупционното звено към Софийската градска прокуратура работи по сигнал за корупционни действия на "Капитан Андреево". Първоначално се е работило по сигнал за корупция в митниците, но след това се оказало, че пари, за да изпълняват или не изпълняват служебните си задължения, са искали гранични полицаи.

Става дума за служители на ниско ниво, работещи "на терен", каза Арнаудова. Акцията е стартирала в петък сутринта в шест часа, когато сътрудници на разследването са влезли в акция като са дали на следените лица предварително белязани пари. Сумите, обясни Арнаудова, са дребни - по 15-20 евро. Тепърва ще се изяснява колко са си докарвали дневно граничарите и митничарите. Става ясно на този етап, че са работили самостоятелно. Прокуратурата не разполага с данни те са действали като организирана престъпна група. Повече подробности за обвиненията и окончателният брой на задържаните се очаква в събота.
В петък сутринта специализирана акция срещу гранични полицаи затвори за пет часа тази сутрин граничния пункт "Капитан Андреево". Акцията е реализирана от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Движението през граничния пункт и в двете посоки е нормално.

Граничната полиция обяви, че е разкрила и престъпна група, която превеждала нелегални мигранти от турската до сръбската граница. Задържани са мъж и две жени.

От МВР съобщават, че лидер на групата е 50-годишен софиянец, осъждан за кражби. Престъпната банда е действала от януари миналата година до момента. Тримата са осъществявали връзки с каналджии от съседни държави като са подсигурявали настаняване и транспорт на незаконни мигранти.

В същото време тази нощ на граничен пункт "Капитан Андреево" са заловени общо 56 нелегални мигранти. Откритите във влак чужденци са мъже, жени и деца. Те са срязали брезента и по този начин са влезли във вагоните. 16 от незаконните пътници имат сирийски паспорти. Останалите 40 са без документи за самоличност.