Кристалина Георгиева представи визията си за ООН

К. Георгиева: В един променящ се свят, ООН трябва да съответства на това време, да подновява своята актуалност и да работи за хората в нужда

Българският кандидат за Генерален секретар на ООН представи визията си днес. Кристалина Георгиева декларира ясна виждане за Организацята на Обединените нации. "В един променящ се свят, тя трябва да съответства на това време, да подновява своята актуалност и да работи за хората в нужда. Това изисква действия в три области", обяви кандидатът на България.
"Първо, в областта на мира и сигурността, Генералният секретар трябва да даде приоритет на предотвратяването и разрешаването на конфликти; обновяването на ефективността, интегритета и авторитета на мироопазващите сили на ООН".Като втори приоритет Кристалина Георгиева определи, че " светът трябва да допринесе за амбициозния дневен ред за устойчивото развитие, изменението на климата и права на човека, върху които всички ние колективно се договорихме. Заедно те насочват към едно много по-икономически устойчиво бъдеще и Генералният секретар трябва да гарантира, че напредъкът в това отношение остава на дневен ред. Трето, Генералният секретар трябва да спечели доверието на страните членки, за да изпълни реформите и добрите практики за управление, необходими на ООН, за да отговори тя на изискванията на двадесет и първи век. Успехът зависи от едно силно партньорство с държавите членки, които да предоставят на Генералния секретар пространството и увереността да действа, но също така е необходимо и желание от страна на Генералния секретар да отговаря за постигането на резултати", обяви , Кристалина Георгиева.

Пълния текст на визията кандидатът на България за Генерален секретар на ООН, можете да видите тук.

Ето я визията ми за #ООН. Кратка и ясна. Очаквам с нетърпение излсушването в Общото събрание в понеделник....

Публикувахте от Kristalina Georgieva в 30 септември 2016 г.