Министър Митов: няма възражения от Русия и други държави по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева

Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо и да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска номинация за поста генерален секретар на ООН

В светлината на последните обсъждания в Съвета за сигурност по подбора на новия ГС на ООН и на основание на Решение №810 на Министерския съвет от 28 септември 2016 година, Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН, с което номинира Кристалина Иванова Георгиева като кандидат на Република България за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. В писмото си министър-председателят изразява убеждение, че с професионалните и личните си достойнства кандидатурата на Георгиева ще допринесе за разширяване на кръга от способни дами, участващи в надпреварата и ще увеличи шансовете на Източноевропейската група да излъчи следващия ГС на ООН. Подчертава се разностранният и всеобхватен опит, натрупан от Георгиева като вицепрезидент на ЕК и като комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, който й е позволил да създаде уникална квалификация, необходима за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Световната организация. В писмото се отбелязват и забележителните лидерски и реформаторски качества на г-жа Георгиева, които я открояват като ключов член на настоящия ръководен екип на Европейската комисия, както и доброто ѝ познаване на процесите на глобално равнище. Писмото е подписано от Министър-председателя на Република България на 28 септември 2016 г.
От МВнР посочват, че днес писмото на премиера е разпространено сред страните членки на ООН, с което Кристалина Георгиева се е включила в състезанието за ГС на ООН. На 3 октомври (понеделник) Георгиева ще бъде изслушана от Общото събрание на ООН.
Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че няма възражения от Русия и други държави по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН. Според първия ни дипломат страните са поискали уточнение:

"Това е техническо доуточняване, което е било изпратено моментално и на базата на това доуточнение  Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо  и да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска номинация за поста генерален секретар на ООН. Какво означава единствен кандидат?! Означава - единствен кандидат. Означава, че българското правителство е отменило своето решение за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, който е подкрепян от България, е г-жа Кристалина Георгиева.