Парламентът прие на второ четене "законът за бурките"

В знак на протест срещу приемането на „Закона за бурките“ Парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала

Парламентът забрани носенето на облекло, частично прикриващо или скриващо напълно лицето на публични места. Това се случи, след като Народното събрание прие на второ четене „Законът за бурките".

Според приетия закон облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо. Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго. Преди началото на дебата по законопроекта от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на Народното събрание, тъй като според с тях се дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст. Обратно предложение направи Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, който посочи, че има радикализъм и този закон е опит да се спре разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа.


В знак на протест срещу приемането на „Закона за бурките“ Парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала. За това ги призова председателят на групата Мустафа Карадайъ. Той посочи, че действията по приемане на закона са на радикални и ксенофобски настроени хора, но преди всичко на ГЕРБ.