По-бърза ратификация на Парижкото споразумение за климата ще обсъдят министри от ЕС

Парижкото споразумение ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от 55 държави, отговорни за поне 55 % от въглеродните емисии

Министрите на околната среда от Европейския съюз се събират днес в Брюксел в опит да договорят по-бързо ратифициране на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. От Брюксел настояват за ускоряване на тромавата процедура, която изисква одобрението на всички 28 правителства и парламенти.
Парижкото споразумение ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от 55 държави, отговорни за поне 55 % от въглеродните емисии. Евросъюзът, който открай време пледира за действия срещу климатичните промени, ще изпадне в „нелепо“ положение, ако това се случи преди да е взел своето решение, призна преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Инициативата на Юнкер може да срещне отпор днес от министъра на околната среда на Полша. В началото на тази седмица Ян Шишко предупреди, че при орязването на въглеродните емисии трябва да бъдат взети под внимание спецификите на полската икономика, която е силно зависима от въгледобива, и ограниченията, които полските власти вече са предприели в изпълнение на Протокола от Киото.