Стартира национална информационна кампания „Мълчанието НЕ е злато“

7 организации от страната се обединяват срещу домашното насилие в национална информационна кампания „Мълчанието НЕ е злато“

„Мълчанието НЕ е злато“ е призивът, който обедини седем организации от София, Пловдив, Разград, Ямбол, Шумен и Свиленград в национална информационна кампания срещу домашното насилие. Кампанията, която се финансира от  Българския фонд за жените, е уникална, тъй като обединява млади професионалисти, използващи различни подходи в работата си, но вярващи, че силата на информацията е най-доброто средство за защита. Те са представители на Фондация „Джендър алтернативи“ – гр. Пловдив, Народно читалище „Делиорман 2014“ – гр. Разград, Център „Споделеност” - гр. Шумен, Български хелзинкски комитет – гр. София, Фондация „Подарете книга“ – гр. София, Читалище „Умение 2003“ – гр. Ямбол, Спортен клуб „Изида-Свиленград“ – гр. Свиленград.

Ежедневието на стотици български жени и деца преминава белязано от домашно насилие и насилие, основано на пола, отбелязват инициаторите. По данни на Агенцията на ЕС за основните права (FRA), 23% от българките над 15-годишна възраст са станали жертви на насилие от свой партньор. В сравнение с държави като Дания или Финландия, броят на жените, претърпели такова насилие у нас, е над 32 %. Анализаторите отбелязват, че преживелите насилие жени и деца често премълчават за проблемите си поради страх, срам, икономическа зависимост, липса на подкрепа, липса на алтернативи за самостоятелен живот. В държавите, в които активно се говори и информира за формите на домашно насилие, процентът на споделяне и търсене на съдействие от професионалисти е много по-голям, посочват още инициаторите на кампанията „Мълчанието НЕ е злато“. През следващите 3 месеца те ще се опитат да провокират общественото внимание към проблема чрез работилници с млади хора в неравностойно положение, форум-срещи с институции и професионалисти, спортни джендър инициативи, фотоизложба, „Дни на отворените врати“, улични кампании с доброволци, онлайн кампания в социалните мрежи. Предвижда се и изготвянето на общ „Призив за действие“ до държавните институции на национално ниво за ускоряване на процесите по ратифициране на Конвенция №210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция).

Представители и на седемте организации, инициатори на кампанията, са преминали успешно Академията за женски права „FEMPOWER“, проведена от Български фонд за жените през април 2016 г.