Волейболни легенди - почетни граждани на Кърджали

Званията се присъждат по случай Деня на града

Голямата дама на българския волейбол Таня Гогова и "Майстора на спорта" Динко Атанасов /посмъртно/ са двамата представители от българския волейбол, които ще бъдат удостоени от Общински съвет - Кърджали със звание "Почетен гражданин на община Кърджали" на тържествено заседание по случай Деня на Кърджали -21-ви октомври.
 
Номинациите на двамата видни граждани, прославили Кърджали и България с високото си спортно майсторство в национален и международен план са внесени от г-н Милко Багдасаров – ръководител на групата съветници от ПП"БСП" и член на УС на БФВ.
 
Таня Гогова започва спортната си кариера едва тринадесетгодишна в "Арда" (Кърджали). Впоследствие с отбора "Левски-Спартак" е 10 пъти шампион на България и три пъти сребърен медалист от европейски клубни шампионати. В периода 1973 – 1981 г. е капитан на националния отбор на България. Участва в пет европейски първенства, като печели един бронз и едно злато. Тя е част от най-големия успех на българския женски волейбол – трето място на Олимпиадата в Москва през 1980 г. и първо място на европейското първенство в София през 1981 г. Гогова е заслужил майстор на спорта по волейбол. Обявена е за най-добрата волейболистка на XX век в България. След приключване на състезателната си кариера става треньор. В момента тренира деца във Волейболен клуб "Славия" – София.
 
Майсторът на спорта Динко Атанасов започва кариерата си като спортист на ВК "Арда". Трикратно е обявен в десятката на най-добрите волейболисти на България, а през 1966 г. е номер 1. Същата година е удостоен със званието "Майстор на спорта" и става състезател на националния отбор. С участието си в ІХ-ия Световен младежки фестивал през 1968 г. е извоювал златни медали за България. Същата година участва на олимпийските игри в Мексико, където България се класира на VІ-то място.
След приключване на активната си спортна дейност, завършва Висшия институт за физкултура и през 1978 г. става треньор на волейболен клуб "Арда". Под негово ръководство клуба достига най-престижното си класиране – ІV-то място в Републиканско първенство и ІІ-ро място в турнира за купата на Република България.