Жан - Марк Пилорже: Най-големият футболист на България е Стоичков

Стадион "Васил Левски" преди 34 години изглеждаше сив, сега е цветен

Жан-Марк Пилорже е един от някогашните футболисти на ПСЖ играл и в двата мача през 1982 година за Купата на Купите с Локомотив(Сф). В София Локо бие с 1:0, а в Париж губи с 1:5.

Любимецът на парижките фенове от онова време пътуваше с официалната делегация на френския гранд. Пилорже е роден на 13 април 1958 година в Париж. Играе като защитник за отбора в продължение на 14 години от 1975 до 1989 година. После, до края на кариерата си се състезава за Кан и Гингам. След това става треньор. Като играч за отбора на ПСЖ притежава ненадминат рекорд. 371 шампионатни мача с отбора и общо 435 във всички турнири. Като футболист на ПСЖ става шампион на Франция през 1986. Печели Купата на Франция през 1982 и 1983. Вицешампион на Франция е през 1989 година.
Пилорже бе любезен да даде интервю за Bulgariautre.bg


- Здравейте Жан-Марк.Какво си спомняте от мача с Локомотив в София през 1982 година?

- Преди 34 години стадион "Васил Левски" изглеждаше сив, сега е пъстър и цветен. Тогава за нас мачът в София бе специален защото това бе първа среща на ПСЖ в турнирите изобщо. в София загубихме. В Париж бихме убедително, но чак накрая стигнахме до голямата разлика в резултата.

- Във вашия отбор тогава играеха аржентинския национал Освалдо Ардилес, френските звезди Доминик Батне и Доминик Рощо. Какви бяха като съотборници?
- Ардилес бе голям играч и точен като човек. Разбирахме се отлично и с Батне и Рощо. Тримата ни помагаха много, защото имаха доста опит в мачове от евротурнирите. А голяма част от нашия отбор, както и аз, за първи пъти излизахме да играем на клубно ниво в Европа.

- Запознат ли сте с българския футбол?
- Със сигурност ще трябва да започна с най-добрият ваш футболист Христо Стоичков. Естествено цяла Франция помни Емил Костадинов. Според мен Бербатов имаше добър престой в Монако. И може би не трябваше да си тръгва. Хората го харесваха заради добрата техника и усета му към гола.

- Кои са били вашите идоли когато бяхте юноша?
- Двама са. Йохан Кройф и Франц Бекенбауер, които са световни класици във футбола.

- С какво днешният футбол се е променил в сравнение с времето, в което вие играехте?
- Прекалено много се е комерсиализирал. По мое време, след мач на ПСЖ на "Парк де Пренс" ,ние футболистите спокойно можехме да излезем пред входа на стадиона и да си поговорим с феновете, да се ръкуваме с тях. Имаше много по-близък контакт. Сега някак всичко е прекалено подредено и организирано. Липсва прекият контакт между играчи и фенове.
- Как си обяснявате факта,че бяхте любимец на феновете на ПСЖ?
- Благодаря за тази оценка. Както ви казах, имаше по-близък контакт между футболисти и фенове. Никога не съм бягал от непринудени разговори с привърженици. Правя го и сега. А и факта, че 14 години играх за Пари Сен Жермен също е оказал влияние. Запалянковците обичат и оценяват клубната вярност.