Президентът Плевнелиев удостои бизнесмена Игнат Канев с Почететен знак

Държавният глава: Благотворителната дейност на Игнат Канев буди възхищение със своите мащаби и последователност

Дългогодишната благотворителната дейност на Игнат Канев буди възхищение както със своите мащаби, така и със своята последователност, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои бизнесмена Игнат Канев с Почетния знак на държавния глава. Живеещият в Канада български строителен предприемач  прави своите дарения предимно за проекти, свързани с образованието и здравеопазването, които по думите на президента Плевнелиев са „най-голямата ценност и отговорност на всяко общество и държава“.

„На днешния ден бих искал да подчерта изключителния принос на Игнат Канев в областта на дарителската дейност и за развитието на българското общество. Повече от 60 години той е посветен на дарителството и дава пример за това как един истински българин носи родината в сърцето си, грижи се и милее за нея, макар и да живее на много километри далеч от нея“, заяви още президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава изрази надежда много повече заможни българи да последват този пример и да подадат ръка за добротворство на своите сънародници.

Още през 1976 г. Игнат Канев дарява средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово, Русенско. С негова помощ е осъществен ремонт на местната църква и е обзаведен компютърен кабинет в училището, построен е и културен дом. Игнат Канев дарява и над 1 млн. долара за строеж на православния храм „Свети Димитър“ в Торонто.

През 90-те години на ХХ век Игнат Канев изпраща образователна и бизнес литература на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт. През 2012 г. предоставя и два милиона лева за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име – „Канев център“.

По думите на президента като почетен консул на България в Канада, Игнат Канев отдадено и последователно се стреми да помага на своите сънародници, за които домът му е винаги отворен. Държавният глава благодари на Игнат Канев за дадения пример за модерен патриотизъм в глобалния свят, за предприемчивост, вяра в хората и съпричастност и пожела здраве и щастие на големия дарител, който скоро ще отпразнува своя 90-годишен юбилей.

„През целия си живот съм се интересувал от България и българите и съм се стремил да подпомагам сънародниците ни, които се установяват в Канада“, заяви Игнат Канев. Той добави и че винаги е работил за „българщината и за това, българският народ да върви напред и постигнатите от него успехи да стават достояние на обществото“. „Днес най-големите банки и болници в Канада се ръководят от български електронни инженери“, посочи бизнесменът. Игнат Канев подчерта също така, че построената с негова подкрепа православна църква „Свети Димитър“ в Торонто е не само духовен храм, но и средище на българската общност в града. „Място, на което можем да се съберем заедно и да разменим мнения, особено когато сме далеко от родния си край“, заяви още на церемонията бизнесменът и дарител Игнат Канев.