Световен ден на сърцето

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати

По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК.
По повод Световния ден редица здравни заведения в страната организират безплатни кардиологични прегледи, които започнаха още през миналата седмица. 
Световният ден на сърцето се отбелязва за първи път през 1999 г. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

В световен мащаб сърдечно - съдовите заболявания са причина номер едно за смърт, като към 2030 година се очаква от сърце да умират повече от 23 млн. души годишно. По данни на Световната здравна организация най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако основните рискови фактори - тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на физическа активност са контролирани.