Ракетата, свалила полет МН17 е изстреляна от територията на Русия

Според холандския инспектор Вилберт Паулисен установката, от където е изстреляна ракетата БУК не само е дошла от територията на Русия, но е върната обратно на следващия ден

Ракетата, свалила полет МН17 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна е транспортирана от Русия, съобщи БНР. Ракетата е изстреляна от територия под контрола на проруските сепаратисти, и по-конкретно района на село Първомайск. Това е заключението на международния екип, разследващ катастрофата. Все още не е ясно дали на войниците е била дадена заповед да я изстрелят или те са действали независимо.
Според холандския инспектор Вилберт Паулисен установката, от където е изстреляна ракетата БУК не само е дошла от територията на Русия, но е върната обратно на следващия ден. Около 100 души се разпитват в хода на следствието, казаха още прокурорите.
Бащата на една от жертвите Ханс де Борст заяви, че има достатъчно доказателства за участието на Русия.
Всякакви доказателства има. Записани телефонни разговори, нови сурови материали от радари, класифицирана информация на американските служби, свидетели.
Москва окачестви като "пристрастно и политическо мотивирано" заключението на международния разследващ екип. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази разочарованието на Москва от факта, че ситуацията около разследването не се е променила.
По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че според последния анализ на данните самолетът категорично не е свален от ракета, изстреляна от територия под контрола на проруските сепаратисти в Източна Украйна.
Данните от радара, който фиксира всички летателни обекти, които биха могли да бъдат изстреляни или да са се намирали на територията, контролирана тогава от опълченците, са категорични -  няма ракета. Ако е имало, тя е изстреляна от другаде, подчерта Песков.
Компанията производител на ракетната установка БУК "Алмаз Алтай" също отхвърли доклада на международните разследващи като заяви, че липсват технически доказателства ракетата.
Заключенията на международния екип за свалянето на полет МН 17 доказват "прякото участие" на Русия в катастрофата, отнела живота на 298 души. Това се казва в изявление на украинското външно министерство. Докладът е важен крайъгълен камък в изправянето пред правосъдието на отговорните за свалянето на самолета и слага край на опитите на Русия да дискредитира работата на Международния разследващ екип, се казва още в изявлението.