Кристалина Георгиева: За мен е огромна чест (видео)

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева излиза в неплатен отпуск, докато трае кампанията ѝ за избор за генерален секретар на ООН

Това съобщи на пресконференция днес говорител на ЕК. Той уточни, че днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е дал разрешение на Георгиева да ползва неплатен отпуск. Временно длъжността на Георгиева ще бъде изпълнявана от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателят Георгиева съобщиха на Юнкер решението на българското правителство да я номинира за поста в ООН. Юнкер одобри молбата на Георгиева за неплатен отпуск през октомври, добави говорителят.

По неговите думи, в периода на отпуск Георгиева и ЕК ще направят необходимото, за да има ясно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и работата ѝ като еврокомисар. Това ще бъде направено при пълна прозрачност, допълни говорителят.

Кристалина Георгиева качи изявление по повод номинацията си в социалната мрежа Фейсбук: За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организиацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения.

Изявление / Statement

За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организиацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения. I am deeply honoured by the decision of the Government of my country to put my name forward for the post of Secretary-General of the United Nations. After careful consideration I have decided to accept the nomination, mindful of the great responsibility that the office bears and of the opportunities as well as the challenges it presents for contributing to making our world safer, stronger and more just and prosperous for the present and our future generations. http://europa.eu/!dG38uv

Публикувахте от Kristalina Georgieva в 28 септември 2016 г.