Президентът Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на Шимон Перес

Прекланяме се пред паметта на човека с голямо сърце, спечелил Нобелова награда за мир

Президентът Росен Плевнелиев изпрати днес съболезнователно писмо до своя израелски колега, президента Реувен Ривлин, по повод кончината на Шимон Перес, президент на Държавата Израел (2007-2014 г.).

„Светът изгуби една ярка личност – политик, хуманист и държавник, който ще остави своята следа в историята“, се казва в писмото на Росен Плевнелиев, който изразява от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования по повод кончината на Шимон Перес.

„България изгуби истински приятел. Приятел, който не се поколеба да изрече думите, че „Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж“. Прекланяме се пред паметта на човека с голямо сърце, спечелил Нобелова награда за мир и завинаги ще помним посланието му: „Родени сме равни, за да живеем като такива, родени сме мирни, за да живеем в мир”“, се казва още в съболезнователното писмо на българския държавен глава.

На 30 септември 2016 г. президентът Росен Плевнелиев ще участва в траурната церемония по повод кончината на президента Перес.