Откраднатият „Оскар“ на Марлон Брандо бил в дома на Ди Каприо

Статуетката била подарък от малайзийските приятели за 38 рожден ден на актьора

Известният холивудски актьор Леонардо ди Каприо е заподозрян в кражбата на статуетката "Оскар", с която през 1955 г. е награден Марлон Брандо за ролята си във филма "На кея." 

Актьорът, който тази година най-накрая получи същото отличие за филма си "Завръщането", се е сдобил през 2012 г. с "Оскар"-а на Брандо връчен му като подарък за 38 рожден ден от приятели от филмовата компания Red Granite Pictures.

Red Granite Pictures, които са участвали в заснемането на филма на Мартин Скорсезе "Вълкът от Уолстрийт" са свързани с малайзийския държавен фонд 1Malaysia Berhad Development (1MDB), бе обвинен в мащабни злоупотреби и в момента се разследва от ФБР.

Според пресата, връчената на Брандо статетка сега стои върху камината в дома на Ди Каприо в Холивуд Хилс в Лос Анджелис (Калифорния).

Наградата изчезна още преди смъртта на звездата от "Последно танго в Париж" през 2004. Архиварят на Брандо Авра Дъглас каза пред The Hollywood Reporter, че Брандо не може да продаде наградата, тъй като това е забранено правила на Филмовата академия. "Би било чудесно да си върнем статуетката" - казва тя.

Дъглас, която е и личен асистент на Брандо в продължение на 14 години до смъртта му, разкри, че актьорът е прекарал години в търсене на наградата. Носеха се слухове, че той хвърлил "Оскар"-а през прозореца в пристъп на гняв.

В резултат на това отличието на Брандо е закупено на търг през есента на 2012 г. за около 600 хиляди долара от дилъра Ралф Де Лука от Ню Джърси.

В края на август, ФБР разпита Леонардо ди Каприо по делото за разхищаване на средства и финансови машинации от 1MDB. Не са били повдигнати обвинения срещу него. Причината за поканата за разпит е връзката на актьора с малайзийския милиардер Джо Лоу и с родственика на премиера на страната Риза Азиз, който по-рано е управлявал Фондацията 1MDB. Според медиите, управляваната от Азиз компания Red Granite Pictures, е инвестирала 100 милиона долара за заснемането на филма "Вълкът от Уолстрийт" с Леонардо ди Каприо.

В края на юли, Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело с искане за конфискация на имущество, свързано с 1MDB. Според американските прокурори били са откраднати около 3 милиарда долара от началото през 2009 година. При това се твърди, че част от парите са били изразходвани за закупуване на активи в САЩ. Делото се посочва, че в престъпната дейност, по-специално кражба и пране на пари са замесени малайзийски длъжностни лица.

Според Министерството на правосъдието на САЩ във финансова измама е участвал и доведеният син на министър-председателя на Малайзия, Риза Азиз, който е и съосновател на Red Granite Pictures. През март, пресата съобщи, че малайзийски премиер Наджиб Разак е похарчил поне 15 милиона от средствата на 1MDB за луксозни покупки и  мероприятия.

По-рано правителствена комисия в Малайзия, ангажирана в проверката на дейността на държавните инвестиционни фондове 1MDB, открити близо 700 милиона долара в сметките, които, според одиторите принадлежат на Наджиб Разак. Разследването е идентифицирало пет транша до сметките на Разак от два източника. От фонда 1MDB отричат обвиненията.

Съобщението, че статуетката на Брандо най-вероятно е открадната, а не продадена от актьора, се появява само три седмици, след като активисти за правата на човека, призоваха Ди Каприо да възстанови парите, за които се твърди, че получава неговия фонд от физически лица и фирми, свързани с 1MDB.