Правителството издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН (видео)

Борисов предупреди министрите да очакват тежка компроматна борба срещу новата кандидатура

Българското правителство издигна кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание. По думите на Борисов на предното заседание кабинетът е дал последен шанс на Ирина Бокова при гласуването за генерален секретар на 26 септември, но предвид слабите ѝ резултати кабинетът счита, че най-добрият ход е да издигне кандидатурата на Георгиева.

Борисов предупреди министрите да очакват тежка компроматна борба срещу новата кандидатура.

Външният министър Даниел Митов също коментира решението на правителството. По думите му негативната тенденция от гласуването ясно показва, че е нужна нова кандидатура. Кристалина Георгиева има шансове да бъде следващият генерален секретар на ООН, каза още Митов и допълни, че сега ще се търси подкрепа от всички страни в Югоизточна Европа.

И Борисов, и Митов благодариха на Ирина Бокова за положените усилия.

Кабинетът ще подкрепи кандидатурата на Kristalina Georgieva за генерален секретар на ООН. Изчакахме последното изслушване и гласуване на 26-ти септември, за да видим още веднъж какви ще са резултатите. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни. Аз дадох пример, когато Румяна Желева като външен министър кандидатства за еврокомисар, още на първото негативно представяне я оттеглихме. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Трябва да сме подготвени за тежки компроматни войни срещу нас, тиражират се много лъжи, но мисля че това решение е правилно.

Публикувахте от Бойко Борисов в 28 септември 2016 г.