Министър Русинова: Няма програма за заселване на бежанци у нас

Поредната лъжа на госпожа Нинова, с която опитвайки се да спекулират със страха на хората, гонят предизборни резултати

Това категорично заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ, социалният министър Зорница Русинова. Тя многократно отрече твърденията на БСП, че ще заселваме мигранти в обезлюдени райони, за да се решава демографския проблем. Русинова уточни, че в момента у нас има само 18 бежанци, които ползват социални помощи.

"Няма европейска програма, която е насочена за разселването на бежанци в обезлюдени райони. Поредната лъжа на госпожа Нинова, с която опитвайки се да спекулират със страха на хората, гонят предизборни резултати.", заяви Русинова и още веднъж нарече твърдението "предизборни манипулации".

"Бежанците в момента, който придобият статут в България, ползват правата на цялата система. До момента в България има 18 бежанци, които ползват социални помощи и около 18 или 19, които са регистрирани в бюрата по труда, защото искат да търсят работа. Нашата система е подготвена, в случай на придобиване на право на бежанец, че всички мерки, национални програми и ползването на правата на всеки един гражданин, да подпомогне бежанците, с цел тяхната интеграция, но европейска програма за заселване в обезлюдени райони - няма такова нещо", допълни още министър Русинова.