Министър Бъчварова: Няма реална терористична заплаха към страната

Днешното учение на летище Пловдив бе вторият етап от проведено на 16 септември, мащабно антитерористично учение на МВР

Към момента няма реална терористична заплаха към страната, това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след приключването на антитерористично учение на Летище Пловдив.
"Това което констатирахме на място, е че службите показаха висок професионализъм, трябва да се помисли как да се оптимизира общата организация и да се подобри предоставянето на информация включително и на медиите така, че да се избегне създаване на допълнително напрежение в ситуацията и сред населението", каза още министър Бъчварова. Тя допълни, че тепърва предстои да се изготви подробен анализ на днешното учение и изрази желание службите да бъдат още по-добре екипирани.

Много бърз обмен на информация и добра координация имаха всички участници в учението, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Общо около 300 служители на МВР, ДАНС, ПБЗН, на министерствата на отбраната и на здравеопазването, на Специализирана прокуратура, както и Специализираният отряд за борба с тероризма /СОБТ/, участваха в учението.

Антитерористичното учение следваше следния сценарий: автомобил с трима пътници влиза на терминала на Летище Пловдив, от него слиза лице с раница, което влиза вътре. В зоната за заминаващи, след като установява, че е наблюдаван от органите на Гранична полиция, терористът открива стрелба по гражданите. Впоследствие той е неутрализиран /убит/, а през това време придружаващите го две лица, от колата, дистанционно взривяват самоделно взривно устройство поставено в раницата.

При взрива са ранени 13 граждани, от които девет са със средни и тежки наранявания, те са откарани към две пловдивски болници, четирима са леко пострадалите, има и тежко пострадал служител на Гранична полиция. Оттегляйки се от летището двама терористи, откриват стрелба по автомобил на ОДМВР-Пловдив, след преследване се укриват в старо военно поделение. Пристигналият на място екип от СОБТ /за около час и половина от София/ осигурява периметъра и начертават няколко плана за действие за неутрализирането на терористите. При реализирането на операцията има един пострадал командос на СОБТ и са убити и двамата терористи, барикадирали се в сградата.

Днешното учение на летище Пловдив бе вторият етап от проведено на 16 септември, мащабно антитерористично учение на МВР.