Министър Ангелкова участва в Инициативата "16+1" днес

Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа, и Китай (16+1) се проведе в София днес

Според данните на Световния туристически барометър, през миналата година са регистрирани общо над 141 млн. посещения на чуждестранни туристи в държавите от Инициативата 16+1. Приходите от тези визити възлизат на около 161 млрд. долара. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай (16+1), под надслов „София – пресечна точка на нови възможности”.

 

Министър Николина Ангелкова поздрави участниците във форума със Световния ден на туризма – 27 септември. По думите й, днес повече от 1.2 млрд. туристи пътуват годишно по целия свят. Тя добави и, че туризмът е сред секторите, които могат да се развиват с общи усилия и чрез задълбочаване на партньорството. Тази цел може да се постигне именно чрез участието в инициативи като 16+1 и активен диалог между държавите“, подчерта министър Ангелкова. В сферата на туризма, между България и Китайска народна република вече са подписани няколко документа, които са основа за по-засиленото сътрудничество, не само между София и Пекин, но и между всички страни от Инициативата ЦИЕ и Китай, стана ясно от нейното изказване.

 

„Безспорна е ролята на столиците на нашите държави, които формират до голяма степен имиджа на националния ни туризъм“, каза още Николина Ангелкова. Тя коментира и резултатите, които постига София. През миналата година столицата ни е посетена от близо 916 хил. туристи, като приходите само от нощувки в града са в размер на 116 млн. лв. Настоящата година започва с още по-добри темпове за София, като само за първите седем месеца, е посрещнала близо 553 хил. туристи, което е ръст от 8.6%, спрямо същия период на миналата година. Ангелкова подчерта още, че страните от Инициативата трябва да разработват общи туристически маршрути и продукти на регионално и национално ниво, защото китайските туристи предпочитат да посетят минимум три държави, когато идват в Европа. „Необходимо е да задълбочим сътрудничеството си в тази посока, защото това ще увеличи интереса към нашите държави като устойчиви и целогодишни туристически дестинации“, добави още тя.

 

Министър Ангелкова акцентира, че обща цел на Министерството на туризма и Столична община е тези туристи да се задържат по-дълго в региона. Именно затова екипът на министерството разработи 8 културно-исторически дестинации, които обхващат територията на цялата страна. Една от тях – Софийска света гора, е съсредоточена около столицата. За да бъдат максимално улеснени туристите да откриват знаковите обекти във всеки регион, от днес на сайта на институцията са публикувани интерактивни карти на 8-те разработени културно-исторически дестинации, които са достъпни на следния линк: http://www.tourism.government.bg/bg/pages/kulturno-istoricheski-destinacii

 

На днешното събитие присъстваха кметът на Община София Йорданка Фандъкова, председателят на Пекинския народен конгрес Ду Дъин, посланикът на КНР в България Джан Хайджоу, ръководителят на Постоянното представителство на ЕК в България Боян Златев, представители на местната власт и бизнеса от 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай, и др.