ПСЖ дебютира в Европа през 1982 срещу Локомотив в София

Мачът е от турнира за КНК

Утре петкратният шампион на България – Лудогорец ще изиграе първия си мач в Шампионска лига на свой терен срещу френския първенец през последните години – Пари Сен Жермен. В официалния сайт на парижани бе публикувана статия, която припомня, че французите вече са гостували на българска земя през далечната 1982-а година, когато губят с 0:1 от Локомотив (София).

Първият сблъсък между двата отбора е трябвало да се играе на „Парк де Пренс”, но мястото е било променено заради това, че България е имала четири представителя в Европа по това време – ЦСКА, Славия, Левски и Локомотив (София).

Най-паметната година в историята на парижкия клуб е 1982-а. Тогава, само 12 години след създаването си, ПСЖ успява да завоюва Купата на Франция. На финала на турнира съперник на французите е Сент Етиен, а трофеят попада в ръцете на парижани след изпълнение на дузпи. В редовното време резултатът е 2:2, а крайният 6:5. Този успех отваря вратите на клуба към европейските турнири.

Първият мач в историята на Пари Сен Жермен на европейската сцена е на стадион „Васил Левски” в София на 15 септември 1982 година. Столичният Локомотив е първият съперник на парижани в мач от турнира на Носителите на националните купи, а двубоят е паметен и за българската история. „Железничарите” успяват да достигнат до заслужена победа с 1:0 с гол на Миланов, който се разписва още в 16-ата минута. Реваншът обаче, не се развива по същия начин. На „Парк де Пренс” ПСЖ побеждава с категоричното 5:1.