ЕП прие доклада на Мария Габриел за либерализиране на визовия режим за Украйна

Чрез гласуването ресорната комисия даде мандат на Мария Габриел да представлява Европейския парламент пред Съвета и Комисията в преговорите по предложението за визова либерализация с Украйна

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие с мнозинство (с 38 гласа за, 3 против и 1 въздържал се) доклада на зам.-председателя на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел относно визовата либерализация с Украйна. С това решение Европейският парламент даде зелена светлина за прехвърлянето на страната в списъка на третите държави, чиито граждани са освободени от задължението на притежават виза при преминаване на външните граници на държавите членки.

„С приемането на доклада за либерализиране на визовия режим с Украйна изпратихме силно послание за подкрепа към Украйна и украинския народ. Визовата либерализация е още една конкретна стъпка напред към задълбочаване на сътрудничеството ни въз основа на принципите на политическо асоцииране и икономическа интеграция. Украйна е приоритетна страна партньор в рамките на Европейската политика за съседство и Източното партньорство.“, коментира докладчикът Мария Габриел. Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП подчерта също, че с приемането на доклада Европейският парламент затвърждава принципа, че всяка държава може да се възползва от либерализиране на визовия режим след успешно изпълнение на всички критерии.

„Диалогът за либерализиране на визовия режим е и ефективен инструмент за насърчаване на трудни и дълготрайни реформи. Сега е ред на Съвета на ЕС да излезе с ясна позиция за стартиране на междуинституционални преговори“, допълни Мария Габриел.

Чрез гласуването ресорната комисия даде мандат на Мария Габриел да представлява Европейския парламент пред Съвета и Комисията в преговорите по предложението за визова либерализация с Украйна.