Сергей Игнатов: Да съсипеш паметник, посветен на загинали, е варварство

Ако иска подкрепа от България, Македония трябва да се държи по европейски, заяви историкът

Разрушаването на паметната плоча на Каймакчалан от македонския журналист Миленко Неделковски само доказва, че ние сме един народ, защото от любовта до омразата има една крачка. Ако бяхме чужди, нямаше да си обръщаме никакво внимание.

Иначе това е варварство и показва, че за последните 25 години имаме много пропуски в работата с нашите съседи, заяви в предаването „Лице в лице” бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

„Да съсипеш паметник, посветен на загинали, е варварство. Виждаме, че след Втората световна война дори тези, между които е имало огромна омраза, си стиснаха ръцете и поддържат взаимно паметниците си”, допълни историкът.

Македония трябва да знае, че ако иска подкрепа от България - трябва да се държи най-малкото по европейски, да спазва европейските принципи и те не включват проява на варварство в никакво отношение. България е много важна за европейското и атлантическото бъдеще на Македония, каза още Сергей Игнатов.

По думите му въпросителните са свързани с това доколко сме активни на територията на Македония, "защото виждаме, че там продължават да работят сръбските служби".