„Национални информационни дни на осиновяването“ ще се проведат в Тетевен

За трета поредна година Българска асоциация „Осиновени и осиновители“, организира провеждането на информационна кампания за осиновяването

За трета поредна година Българска асоциация „Осиновени и осиновители“, организира провеждането на информационна кампания за осиновяването, която ще се проведе в периода от 26 септември до 02 октомври 2016г. Тази година Община Тетевен ще бъде домакин на заключителното събитие от „Националните информационни дни на осиновяването“. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ще отслужи тържествен молебен в църковния храм „Св. Всех Святих“, а след това ще бъде представен и филмът „Триъгълник от любов“, създаден по проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, който през март 2016г. бе награден от Фондация „Лале“ с отличен проект на годината.
Към инициативата се присъединиха специалисти от градовете София, Бургас, Видин, Габрово, Горна Оряховица, Пазарджик, Панагюрище, Пловдив, Разград, Русе, Стара Загора, Тетевен, Карнобат, Шумен и Ямбол.
В периода от 26 септември до 02 октомври 2016 г. в цялата страна, в Центрове за обществена подкрепа, Комплекси за социални услуги, общини и специални щандове, са предвидени срещи на родители, осиновили деца, дни на отворените врати за осиновяването, беседи, конкурси, прожекции на тематични филми и много празници и игри за деца и родители. Експерти ще консултират гражданите по въпроси, свързани с правата на децата и процедурата за осиновяване – какви документи е необходимо да бъдат набавени, къде се подава заявлението от кандидат-осиновителите, какво включва, колко време трае проучването, кой го извършва, къде се поддържат и съхраняват регистрите за пълно осиновяване, кой съд е компетентен да се произнесе по допускането на пълно осиновяване и т.н. Родителите осиновили деца, могат да се запознаят с други родители и обменят опит или да получат консултация към какви услуги могат да се насочат в следосиновителния период за адаптацията на детето.