Отказваме на Сърбия общи патрули на българо-турската граница

България и на Сърбия да могат да сформират общи патрули за охрана и наблюдение, но само за общата им граница реши МС

България е отказала на Сърбия осъществяването на обща гранична охрана на българо-турската граница. Това става ясно от решение на Министерския съвет, с което се одобрява Споразумение за полицейско сътрудничество между България и Сърбия. Решението е прието на правителственото заседание миналия вторник, информира БНТ.
Почти половината от Споразумението е посветено на регламентиране на възможността за обща охрана на българо-сръбската граница. На 7 август по време на среща между вътрешните министри на България и Сърбия Румяна Бъчварова и Небойша Стефанович, сръбската страна предложи създаването на общи гранични патрули, които да охраняват българо-турската граница.

Предложението на Белград дойде след засиления в последните месеци мигрантски натиск по българо-сръбската граница, породен основно от нелегално преминаващи на българска територия от Турция чужди граждани. От одобреното от българското правителство Споразумение за полицейско сътрудничество става ясно обаче, че засега страната ни не приема идеята за обща охрана на българо-турската граница.

Одобреният от правителството документ дава възможност граничните полиции на България и на Сърбия да могат да сформират общи патрули за охрана и наблюдение, но само за общата им граница. Това се прави с цел предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на хора, става ясно още от документа. Патрулите ще имат право да осъществяват дейността си в дълбочина до 10 км. от границата. Служебното оръжие, с което граничните полицаи са въоръжени, ще може да се използва само в ситуации на неизбежна отбрана.

На всеки три месеца след старта на работата на съвместните патрули ще се прави анализ на тяхната ефективност. Смесените патрули ще се ръководят на реципрочен принцип – ръководител е служителя на страната, на чиято територия се осъществява полицейската дейност.