Фандъкова: Науката стана част от управлението на града

Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства участниците от международна конференция по металургия и материали

В София се гордеем, че въведохме принципът при повечето проекти на Столична община да се канят за участие учените и преподавателите. Така успяхме да изградим ефективни партньорства, в полза на града, с повечето университети и институти. Науката стана част от управлението на града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие към участниците от международна конференция по металургия и материали, организирана от Химикотехнологичния и металургичен университет и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Научно-техническият съвет за минно дело, геология и металургия (НТС по МДГМ).
Със своята темата и мащаб конференцията, събира над 160 експерти от металургичния сектор, европейски и световни учени от Европа и Азия.
Вашият сектор привлича инвестиции в сферата на технологиите и с това показва приложението на науката в реалната производствена практика, което е изключително важно за развитието на съвременните градове, каза кметът на София Фандъкова. За София е важно развитието на чисто производство, акцентира Фандъкова.
Сътрудничеството на Столична община с Химикотехнологичния и металургичен университет е важно за реализиране на основния приоритет за по-чист въздух и околна среда. Химикотехнологичния и металургичен университет участва в подготовката на програмата на Столична община за качеството на въздуха.
Фандъкова съобщи, че този месец е подадена и Апликационната форма по проект "Лайф" на Европейската комисия. По него се предвижда проучване на източници на замърсяване на въздуха и проектиране на мерки за смяна на отоплителни инсталации. След това ще бъде изготвен проект за смяна на отоплителни системи на сгради, с цел прилагането на мерки за по-чист въздух, в даден район на София.
Научните изследвания, обвързани с практиката, ще допринесат за реални резултати в градовете ни, посочи също кметът на София.
На конференцията присъстваха ректора на университета проф.Георгиев и заместник-министъра на образованието проф.Иван Димов.