Саманта Пауър: Действията на Русия в Сирия са варварство

По думите на Пауър, деескалация на сирийския конфликт не може да има докато Москва подклажда войната

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че Русия разпространява невярна информация за ситуацията на Сирия и определи действията на Москва като варварски, предадоха информационните агенции.

„Това, което подкрепя и което прави Русия не е борба с тероризма, това е варварство.” – заяви Пауър време на извънредното заседания на Съвета за сигурност, свикано заради обстановката в Сирия.

По думите на Пауър, деескалация на сирийския конфликт не може да има докато Москва подклажда войната.

„Вместо да се стремят към мир, Русия и Асад водят война. Вместо да помогнат за доставянето на жизнено необходима помощ за мирното население, Русия и Асад бомбардират колоните с хуманитарна помощ, болниците и тези, които бързат да окажат първа помощ на нуждаещите се.” – подчерта Пауър.

В отговор руският представител в ООН Виталий Чуркин обвини САЩ в нежелание да съдействат за спазването на примирието.  

„Американската страна фактически се подписа под неспособността да повлияе на подопечните й групировки и така честно да изпълни постигнатите договорености.” – заяви Чуркин.

„Не територията на Сирия действат стотици въоръжени групировки. Територия на Сирия се бомбардира от всички, които не ги мързи. Връщането на страната към мира стана почти невъзможна задача.” – каза още Чуркин.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофтконстатира, че примирието в Сирия очевидно е „много, много близо до своя край”.

Той призова Русия да положи усилия за прекратяване на кръвопролитията в Сирия.

Русия трябва да създава условия за безпрепятствено доставяне на хуманитарни помощи, а не да блокира тези усилия. Русия трябва да създава условия, необходими за продължаване на политическите преговори, а не да ги унищожава.” – посочи британският дипломат.

По-рано днес беше съобщено, че умерената сирийска опозиция смята за безсмислени мирните преговори с участието на Русия, той като Москва подкрепя Башар Асад и е съучастник в престъпленията, които той извършва срещу собствения си народ.