Скандално! Македонското Външно не се разграничи от вандала Миленко?

Според македонските власти плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

Македонското външно министерство  излезе с официална позиция относно унищожената от ванадала Миленко Неделковски паметна плоча на българските войници, загинали в битката на Каймакчалан. 

В съобщението не се споменава дали Скопие се разграничава от вандалските действия на своя гражданин, но се подчертава, че плочата на българските герои е поставена незаконно. 

Ето и пълния текст на съобщението:

“Почитането на жертвите от военните конфликти в нашия регион е част от културата на помирение и представлява хуманен жест. Според информация на Министерството на външните работи на Република Македония плочата на Каймакчалан е незаконно поставена. Очакваме от нашите приятели от Република България да спазват международно приетите процедури за поставяне на паметни плочи. Също така, очакваме институциите да обезсърчат всички лица, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат обект на актове на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите.

Важно е да напомним, че Република Македония пази добри отношения с всички свои съседи. Република България е наш съсед и приятелска държава, с която имаме съществено сътрудничество в много области. Следователно, и занапред ще продължим да работим в посока на намиране на условия за по-дълбоко сътрудничество и преодоляване на различията чрез стандартизиран и реципрочен достъп в отбелязването на събития и личности. Това е много важно в случаите, когато те могат различно да бъдат интерпретирани в различни страни от региона. В нашия подход трябва да се водим от успешните модели на помирение и честване, които съществуват в Европа.

Накрая, конфликтите и жертвите от миналото на всяка страна трябва да бъдат мотив за по-засилено бъдещо сътрудничество в региона, както и съвместни усилия за пълното интегриране на региона в Европейския съюз, който е най-успешният мирен проект в Европа.”

Междувременно арогантността на Неделковски във Фейсбук продължава. Хиляди българи изказват възмущението си, репликирайки на антибългарските му постове.

Припомняме, че международният скандал се разрази навръх 22 септември - Деня на Независимостта на България. 

Вчера от Министерството на външните работи на Република България призоваха Скопие да се разграничи от действията Миленко Неделковски.

Премиерът Бойко Борисов също заяви днес, че Скопие трябва да се разграничи от поругаването на паметника на загиналите български войници на връх Каймакчалан. 

В противен случай България може да не подкрепи Македония за членство в Евросъюза.

„Ако не вземат мерки с това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това”, заяви  Борисов.

„И тогава, когато най-много очакват помощ – няма да получат. Това подпомага ли нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС? Утре ще трябва да гласуваме за тях”, подчерта премиерът.