В Естония избират президент

Кандидатите са петима

В Талин започна заседанието на избирателната колегия, която ще избере новия държавен глава на Естония, предаде БНТ. Кандидатите за президент са петима: бившият министър на външните работи Марина Калюранд, бившият министър на правосъдието Алар Йикс, председателят на Консервативната народна партия Март Хелме, бившият еврокомисар по транспорта и почетен председател на Партията на реформите, която оглавява управляващата коалиция, Сийм Калас и издигнатата от Центристката партия – най-голямата опозиционна партия - Майлис Репс.

За победа е необходимо кандидатът да събере повече от половината от гласовете на членовете на избирателната колегия. Ако това не се случи, двамата претенденти с най-добър резултат отиват на втори тур. Вторият тур се очаква да се състои също днес. Ако президент не може да бъде избран и на него, процедурата по гласуването ще се върне в парламента в срок от 14 дни.

През август парламентът на Естония не успя да избере държавен глава. Нито един от кандидатите не получи поне две-трети от гласовете. Сега за определянето на президента е свикана избирателна колегия. В нея влизат 335 души, в това число депутати в парламента и представители на местните съвети за самоуправление.

Пълномощията на сегашния президент Тоомас Хендрик Илвес изтичат през октомври.