Земетресение с магнитуд от 5,6 разтърси Вранча

Трусът е почувстван в България, Молдова и Сърбия

Земетресение с магнитуд от 5,6 бе регистрирано в Румъния, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът се намира в района на планината Вранча, на 150 км. от Букурещ, като огнището е било на дълбочина от 100 километра. Има разрушения в южната и източната част на Румъния, но няма жертви. В Букурещ трусът е бил силен и е продължил около минута.

Земетресението е станало в 2:11 ч. и е усетено в редица градове в Северна България - Силистра, Добрич, Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище. Трусът е почувстван и в Молдова, непризнатата Приднестровска република и дори в украинската столица Киев на около 600 км. от епицентъра, както и в Сърбия, на 450 км. от епицентъра.

Вторични трусове се очакват в рамките на месец, но хората не трябва да притесняват, съобщи дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, където са регистрирали земетресението като 5,8 степен.

Той подчерта, че е малко вероятно вторичните трусове да бъдат усетени в България, особено ако са с магнитуд под 5 по скалата на Рихтер.

Вранча е част от източните Карпати и е най-сеизмичният район на Румъния. През 1977 г. планината бе разтърсена от трус с магнитуд от 8-а степен.

Тогава загинаха 1500 румънци, като земетресението засегна и Свищов, където отне живота на 121 души.