Мария Габриел: Нужно е по-голямо участие на жените и младите хора в избирателния процес в Йордания

Евродепутатът отправи благодарност към йорданския народ

Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за наблюдение на изборите в Йордания Мария Габриел и ръководителят на мисията на ЕС Джо Лайнен представиха на пресконференция първоначалните заключения на европейските наблюдатели от проследяването на целия избирателен процес преди, по време и след провеждането на парламентарните избори на 20 септември.

 Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ отправи благодарност към йорданския народ за топлото посрещане и гостоприемство  както при наблюдението в избирателните секции, така и при срещите с представители на правителството, Независимата избирателна комисия (НИК), партиите и НПО-тата. Тя наблегна на новия избирателен закон, който е стъпка напред в развитието на страната, и на добрата работа и организация на НИК.

 „Властите, партиите и гражданското общество трябва да работят в бъдеще за по-голямо участие на жените и младите хора в избирателния процес. Йордания е страна, в която 75% от населението е под 35 години и е необходимо младите да бъдат мотивирани.  В този контекст отговорността е двойна: от една страна на партиите, които трябва да дават отговор на очакванията им, а от друга на самите млади хора, които следва да участват активно и да отстояват идеите си.“, заяви Мария Габриел.

 На следващ ред тя отбеляза, че могат да бъдат предприети допълнителни стъпки, особено в законодателството, които да позволят на страната да се доближи максимално до европейските стандарти. „За нас като Европейски парламент ще бъде важно да засилим междуинституционалното сътрудничество с новоизбрания парламент на Йордания. Страната е ключов партньор за ЕС и имайки предвид ситуацията в региона (бежанци и конфликти), силно сътрудничество би било от взаимен интерес за отговор на общите ни предизвикателства“, заключи Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ.