Росен Плевнелиев: Актът на Независимостта показва смелостта на големите българи

Те защитиха каузата на българската държавност

Денят на българската Независимост е символ на силата на българския народ, на националното единство и на смелостта на големите българи, които се опълчиха на Великите сили, за да защитят каузата на българската държавност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод годишнината от независимостта на България.

 По случай официалния празник и в чест на генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова, президентът даде прием в Постоянното представителство на Република България при ООН в Ню Йорк.

 В присъствието на представители на дипломатическия корпус от цял свят и на български дипломати президентът апелира българите, където и да са по света, да се гордеят с независимостта на една от най-старите държави в Европа. „България е страна на кръстопът, страна с прекрасни хора и красива природа, където много цивилизации са оставили следите си и ние се гордеем с това“, каза президентът Росен Плевнелиев пред гостите на събитието и поздрави българите с официалния празник.

 С работата си като генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова показа готовността ни да подаваме ръка и че българите могат да бъдат водачи и имат увереността, познанията и смелостта да гледат нависоко и да водят най-престижните международни организации, заяви държавният глава в приветствието си. По думите на президента Плевнелиев, изгубеният баланс в света и рекордният брой кризи правят надпреварата за лидерството на ООН непредвидима и трудна. „Кой друг, освен човек с отлична експертиза, може да поеме отговорността за това лидерство в интерес на целия свят“, каза още президентът Росен Плевнелиев.