WOA остро осъди действията руската хакерска група Fancy Bears

Световната олимпийска асоциация се обяви в защита на "чистите" спортисти и призова за реформа

Световната асоциация на олимпийците (WOA) осъди остро действията руската хакерска група Fancy Bears във връзка с публичното разпространение на поверителна медицинска информация за спортистите.

WOA вярва, че с незаконното проникване в базата данни на Световна антидопингова агенция WADA и незаконното разпространение на документи, групата се стреми умишлено да опетни репутацията на “чисти“ спортисти.

Пуснатите на сайта документи представляват т.н. Изключения за терапевтична употреба (Therapeutic Use Exemptions или TUEs), които се издават от спортни федерации и национални антидопингови организации, за да позволят на спортистите да приемат определени субстанции,

WADA потвърждава, че нито един от съзтезателите, за които хакерите са изнесли данни, не е бил признат за виновен в каквото и да е допинг нарушение, а прилагането и одобрението на Изключения за терапевтична употреба TUEs са направени в съответствие със строгите регулации за борба с допинга и въз основа на строги медицински стандарти.

WOA счита за особено важна защитата на “чистите” спортисти и категорично заявява, че подобни действия трябва да бъдат осъдени. но е необходима тази реформа да се засили борбата срещу употребата на допинг.

Жоел Бузу, президент на Световната олимпийска асоциация WOA, заяви:

"WOA е твърдо убедена в необходимостта от прозрачност в битката за защита на спорта от корупция. Това незаконно източване и разпространение на частна медицинска информация на спортистите цели да подкопае работата на международните федерации и антидопингови органи и да накърни репутацията на “чистите” спортисти. Несправедливо е да се правят подобни намеци, ако същите не могат да бъдат доказани.”

"WOA изцяло подкрепя необходимостта да бъдат санкционирани онези, които са били признати за виновни за допинг нарушения, но спортисти, които могат да докажат със сигурност, че са чисти, с помощта на задълбочени и независими тестове и чрез правилното използване на TUEs, не трябва да бъдат наказвани или възпрепятствани да се конкурират в спортни събития.” 

"Тези действия са напомняне, че е дошло време за дебат за бъдещето и че са необходими промени в системата за борба с допинга, по наше мнение и за защита на чистите спортисти.

"WOA подкрепя плана за реформи на базата на независим допинг тест; постоянен механизъм, за да се даде възможност чистите спортисти да се състезават, дори ако тяхната страна / спорт се наказва; и драстично увеличаване на финансирането за научни изследвания и подобрения”

"WOA се ангажира да работи със съответните международни органи, за да помогне за подобряване на борбата срещу употребата на допинг и да се гарантира, че правата на лицата, които са направили нищо лошо, са защитени”, допълни Бузу.