В Пещера бе почетена паметта на загиналите за обединението на България

Общество

21-09-2016, 15:43

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Народният представител Десислава Костадинова и евродепутатът Андрей Новаков присъстваха на честването на 100 години от Първата световна война в Пещера

Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков участваха в честването на 100 години от Първата световна война, организирано от Община Пещера. С тържествена заря-проверка в родопския град бяха почетени и всички бойци паднали жертва по бойните полета.
Само няколко часа след като участва във възпоменание на връх „Каймак чалан“ в Македония, бригаден генерал Явор Матеев прие почетния строй на 68-а бригада „Специални сили“ пред паметника на загиналите във войните.
Пещера изпраща за участие в Първата световна война, като част от 27-ми Чепински пехотен полк на Втора Тракийска дивизия към Втора армия стотици мъже. В епичните сражения при с. Фурка, при Дойран и при завоя на р. Черна загиват 130 и са ранени над 150 пещерци. Със златни букви във военната ни история е записано името на пещереца полковник Атила Зафиров. Като командир на Трета бригада от Първа софийска дивизия той се отличава в Силистренската и Тутраканската епопеи.