Въведена е организация на движение по пътищата, за да се облекчи трафика по време на празничните дни

Комисар Рановски още веднъж призова водачите за повече толерантност на пътя и за стриктно спазване на правилата за движение

Във връзка с предприетите действия по осигуряване на безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за настъпването на тежки пътно-транспортни произшествия по време на предстоящите празници ще бъде въведена организация на движение по пътищата за облекчаване на трафика, заяви комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция“, на съвместна пресконференция с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

"Съгласно заповед на АПИ в последния работен ден се ограничава движението на автомобили над 12 тона по магистралите и някои пътища по републиканската пътна мрежа. Днес за времето от 16.00 до 20.00 часа и в неделя от 14.00 до 20.00 часа ще бъде ограничено движението за тежкотоварни автомобили. Това се прави с цел да не се затруднява движението на останалите участници в движението", обясни той като посочи, че се очаква трафикът да бъде изключително натоварен. Комисар Рановски припомни кои са основните най-тежки направления - пътят София- Перник-Благоевград-Кулата, АМ "Тракия" и АМ "Хемус", пътят Асеновград- Смолян, пътят Симитли- Гоце Делчев и от Калотина до София. По тези пътни направление сме създали организация да има полицейски екипи, включително на колеги от "Охранителна полиция", като за днешния ден и за 25-ти септември основното задължение на полицейските служители ще бъде да подпомагат движението, ако се наложи и да го контролират, уточни комисар Рановски.

Той припомни, че по автомагистралите има ремонтни дейности.

"Там е въведена и временна организация на движението. Обърнали сме внимание на нашите екипи - да има присъствие на тези места. Нека водачите все пак да знаят, че където има ремонтни дейности, е нормално да се образуват опашки, да изчакват, да се движат с по-бавна скорост", допълни той.

Комисар Рановски още веднъж призова водачите за повече толерантност на пътя и за стриктно спазване на правилата за движение.

Той припомни, че от 00:00 ч. днес стартира първата Европейска операция „EDWARD“ – Европейски ден без загинали на пътя, организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, посветена на Европейската седмица на мобилността 16 – 22 септември. Операцията, която ще продължи до 24 часа днес, протича и на територията на цялата страна под мотото „Заедно за всеки един човешки живот“. Тя съвпада и с поредицата почивни дни, свързани с националния празник – Деня на Независимостта на България.

Началникът на отдел „Пътна полиция“- ГДНП оповести и планираната от 22 до 25 септември акция „Алкохол и неправоспособност“, която ще се проведе на територията на страната.

Създали сме организация за движение по всички възможни направления за облекчаване на трафика за предстоящите почини дни, заяви и инж. Георги Златев, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ /. Той също припомни, че проявената толерантност на пътя е най-важното правило, за опазването на живота.

По отношение на ремонтите, които се изпълняват по републиканска пътна мрежа, по АМ "Тракия" се ремонтират фуги на 15 и 20 км, като днес са осигурени по 2 ленти в посока изход София т.е. по направлението София- Пловдив, за да няма сериозни затруднения. Ремонтират се и две мостови съоръжения. Едното е при разклона за село Труд, Пловдивска област, и над река Стряма. Там също са осигурени по две ленти в посока Бургас. По АМ "Хемус" продължава ремонтът в района на виадукта "Елешница". Там традиционно, както всеки петък и неделя, ще има организация в първия и последен ден от почивните. По думите му при тунела "Витиня" няма възможност за осигуряване на 2 ленти за движение в автомагистралния участък, затова от Агенцията предлагат пътуващите да използват стария път, който е в добро състояние.

"Биха могли да го ползват ефективно всички пътуващи по направлението за Северозападна България - Мездра, Враца, Монтана и Видин. За всички останали, които продължават своето пътуване по автомагистралата по направлението Велико Търново - Варна трябва да имат предвид, че продължават ремонтите при двата виадукта при 41 и 42 км на магистралата. Започна ремонтът и на дясната тръба на тунел "Ечемишка". Отново няма как да бъдат осигурени 2 ленти за движение, тъй като при евентуално ПТП се създават опасности за всички. Там ще се пътува в една лента", уточни инж. Златев. Той призова да се спазва вертикалната сигнализация. При Кресненското дефиле завършват обрушвания на скални откоси и дейности, свързани с предпазване на падащи камъни, но дейностите ще бъдат спрени специално за празниците, за да не се създава допълнително затруднение за трафика.

Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
•Автомагистралите;
•път I-1 Видин - Ботевград;
•път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата“;
•път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
•път I-5 Русе - Велико Търново;
•път I-8 ГКПП „Калотина“ - ГКПП „Капитан Андреево“;
•път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас;
•път II-18 Околовръстен път София;
•път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
•път II-86 Пловдив - Смолян;
•път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните камиони над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 25 септември /неделя/, от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).


За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес се обособяват две ленти в посока  Перник, за времето от 12:00 ч. до 16:30 ч. На 22 септември /четвъртък/ ще има две ленти за излизащите от София от 8:00 ч. до 14:00 ч. на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“. През последния празничен ден – 25 септември /неделя/ ще се обособят две ленти в посока влизане в София, за времето от 10:00 ч. до 16:30 ч.По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.


На виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“ - в момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се прехвърля в платното за София, като се обособяват две ленти за движение в посока Варна и една лента в посока София. В последния почивен ден ще се обособят две ленти за пътуващите към София и една лента за посока Варна от 10:00 часа на 25 септември /неделя/ до 10:00 ч. на 26 септември /понеделник/.


Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.


Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“. Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ „Хемус“ са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 км, за около 24 минути.


Поради ремонтни дейности на виадуктите при км 41+160 и км 41+400, преди тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в платното за София. От днес до 10 ч. на 25 септември /неделя/ се обособяват две ленти в посока Варна и една лента в посока София. От 10 ч. на 25 септември /неделя/ до 10 ч. на 26 септември /понеделник/ ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.


При изхода на София се извършва ремонт на пътен надлез „Яна“ над АМ „Хемус. От 14 ч. днес до 14 ч. на 22 септември /четвъртък/ и от 18 ч. на 24 септември /събота/ до 10 ч. на 26 септември /понеделник/ движението по АМ „Хемус“ ще се извършва без затруднение по двете пътни платна. 


От 14 ч. на 22 септември /четвъртък/ до 18 ч. на 24 септември /събота/ и след 10 ч. на 26 септември /понеделник/ ще бъде затворено за движение платното в посока Варна и трафикът ще се прехвърли двупосочно в платното за София.


Припомняме на водачите, че се извършва ремонт на пътни връзки и съоръжения при км 126+270 на пътен възел „Север“ на АМ „Тракия“ при пресичането с път II-64 Пловдив-Карлово и на моста над р. Пясъчник при км 127+047. Ограничено е движението по платното за Бургас от км 126 до км 127 на АМ „Тракия“, като движението е пренасочено двупосочно в платното за София. На пътния възел е спряно движението по пътните връзки  Карлово – Бургас и София – Пловдив, като е осигурено преминаването по останалите отбивки. Пътуващите от Карлово до Бургас е необходимо да продължат по път ІІ-64 до началото на гр. Пловдив, където трябва да направят обратен завой и да се качат на магистралата по пътната връзка в посока Пловдив-Бургас. Пътуващите за Пловдив могат са използват пътен възел „Запад” при км 119 и при пътен възел „Изток” при км 133.


Поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 15+940 и км 20+840 в платното за София на АМ „Тракия“ движението се осъществява двупосочно в платното за Бургас. От 14 ч. днес до 10 ч. на 25 септември  /неделя/ се обособяват две ленти в посока Бургас и една лента в посока София. В неделя - 25 септември от 10 ч. до 10 ч. на 26 септември /понеделник/ ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Бургас.


Припомняме, че е ограничено движението в платното за Бургас в участъка от км 134+196 до км 139+823 на АМ „Тракия“, поради ремонт на моста над р. Стряма при км 136+950, като движението се извършва двупосочно в платното за София.


От 14 ч. днес до 14 ч. на 22 септември /четвъртък/ и в неделя – 25 септември ще се спре обрушването на откосите на път I-1 София- Кулата при Кресненското дефиле.


На път II-86 Асеновград-Смолян няма да се спира монтажът на мрежи. На местата където се извършват ремонтни дейности ще има сигналисти, които ще пропускат движението. Напомняме, че движението през първият тунел между Асеновград и Бачково /при км 32+423/ се регулира със светофарна уредба.


Граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.


Екипите на столичната пътна полиция вече са на пътя и изчакват момента, в който движението в столицата ще стане по-натоварено, за да започнат да регулират ръчно. Според данните се очаква натрупване на автомобили в късния следобед в района на бул. „Цариградско шосе” и „Ботевградско шосе“.  Най-вероятно ще има натоварване и в посока стария път за Перник – в района на Владая. Създадена е нужната организация за осигуряването на  безпроблемното излизане на хората от София.