1,2 млрд. лв. са заделени за проекти във водния сектор през 2017 г.

За част от големите градове започва изпълнението на проектите по програма "Околна среда"

През 2017 г. се планира обявяването на процедури за изграждане на ВиК инфраструктура на стойност 1,2 млрд. лв. с бенефициенти ВиК операторите и Столична община. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“. „Това е една от възможностите за инвестиции на строителния бранш в новия програмен период. След строителния бум през 2015 г., 2016 бе годината на плавен преход, но процесът вече набира скорост“, подчерта министър Василева.

По петте приоритетни оси на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ са обявени 20 процедури на обща стойност над 1 млрд. лв., което е 30,73% от бюджета на програмата. По 5 от тях ще бъде финансирано строителство на инфраструктура на обща стойност над 890 млн. лв. Договорите за т. нар. фазирани проекти с общините Банско, Варна, Видин, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол са вече подписани. Предстои подписване и на договора за довършване на водния цикъл на Враца. Оценката на големите проекти – за Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен, е също на финалната права. Очаква се до месец октомври да приключи за Асеновград и Плевен, а през ноември - за Добрич и Пловдив.

Работи се и по 5-те ранни проекта за изграждане на ВиК инфраструктура на общините Приморско, Айтос, Тутракан, Чирпан и Елхово с бюджет 116 млн. лв. Общините трябва да подадат проектни предложения до 30 септември 2016 г., след което ще бъде извършена оценка и ще стартира изпълнението на договорите.

Министърът съобщи, че продължават инвестициите в сектор „Отпадъци“. До края на годината ще бъдат обявени процедури на стойност близо 300 млн. лв. Със средствата ще се изграждат съоръжения за компостиране и предварително третиране, както и анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци. МОСВ предостави и 39 млн. лв. на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) за доизграждане и оборудване на 6 центъра за реакция при природни бедствия и кризи. Проектът включва строителство на необходимата инфраструктура, за която ще бъдат обявени обществени поръчки.

До края 2016 г. ще бъдат обявени и процедурите за превенция и управление на риска от наводнения с бюджет 20 млн. лв., както процедурата за противодействие на свлачищни процеси и ограничаване на риска от тях в размер на 56 млн. лв. След одобряване на критериите, ще бъде обявена покана за кандидатстване и се надяваме бързо да започне реализацията на проектите, посочи министър Василева. Тя подчерта, че този мащабен ресурс изисква добра мобилизация на всички участници в процеса и тясно партньорство. Съвместно с Камара на строителите в България вече са подготвени първите стандартизирани документи за възлагане на дейностите, което ще облекчи процеса и ще помогне да се намали допускането на грешки и налагането на финансови корекции.