Цвета Караянчева почете паметта на дисидента отец Благой Топузлиев в Кърджали

„Един истински, непресторен дисидент, човек с борбен дух и съвест, която не му е позволявала в онези мракобесни времена да затвори учи и уста и да мълчи. Тогава,  когато църквите бяха затваряни, вярващите – преследвани, а противниците на режима въдворявани в лагери. Благодаря на инициаторите и на дарителите, че възкресиха  паметта на Благой Топузлиев и поправиха една историческа неправда – да бъде заличен спомена за него. Този паметник ще бъде камбана и всички ние, както и нашите наследници, трябва да знаем, да помним и да разказваме за онова тоталитарно минало и да не допуснем никога повече да се повтори”. С тези думи депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Парламентарната група Цвета Караянчева се обърна към жителите и гостите на Кърджали, дошли за  откриването на мемориален знак на отец Благой Топузлиев.

Той е бил свещенослужител в храма „Св.Георги” до 1971 г, убеден антикомунист, политически затворник, репресиран от режима на Живков, отлъчен от църквата  и прогонен в изгнание. Хора от различна възраст, етнос и религия се събраха да отдадат дължимата почит на една светла личност, патриот, космополит и духовен пастир, прокуден от родината си и починал в Ню Йорк пред 2010 г. Специално за церемонията отвъд океана прелетя  съпругата на отеца – Елисавета, както и неговите съратници от съпротивата срещу тогавашната власт – Петър Бояджиев, Фреди Фосколо и политзатворникът Рамадан Рунтов от с. Корница, пристигнал от Истанбул. Изграждането на постамента е по идея на Валентина Иванова, председател на дружество „Приятели на САЩ”, и на общинския съветник Радослав Милев. Проектът е на арх. Миролюб Попов – кърджалиец, живеещ в Америка.

„Още в ранната му младост неговите възгледи за живота, религията и свободата се сблъскват жестоко с правилата на тоталитарния режим  и това противоборство продължава години наред. Непокорният свещеник, дръзнал да се опълчи на всяка несправедливост и насилие, не се поколебава да защити погазените права и вяра както на християните, така и на мюсюлманите. Неговото дело е пример за отстояване на демократичните ценности и доказателство, че нито един режим не може да смаже духовната сила  и жажда за свобода и човешко достойнство”, заяви Валентина Иванова.